Ελ Σαλβαδόρ: Γκέι υποψήφιος πολιτικός θέλει να γράψει ιστορία

13/08/2020
από

Ο Erick Iván Ortiz σχεδιάζει να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι βουλευτής του Ελ Σαλβαδόρ. Ο 29χρονος από το νέο κόμμα Nuestro Tiempo θεωρείται ένας από τους πιο φιλόδοξους υποψηφίους για τις επερχόμενες εκλογές του Φεβρουαρίου 2021.

Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ, αποτελείται από ένα σώμα 84 βουλευτριών/τών, με θητεία τριών ετών. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το συντηρητικό κόμμα ARENA (Alianza Republicana Nacionalista de El Salvador) και το αριστερό κόμμα FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional), καθόρισαν την πολιτική σκηνή της χώρας. Μέχρι την εκλογή του Nayib Bukele το 2019, ο δικομματισμός έβγαζε εναλλάξ τον πρόεδρο. Στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στις 28 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με τον Erick Iván Ortiz, το κόμμα του, Nuestro Tiempo, φιλοδοξεί να κάνει την ανατροπή.

Στις 7 Αυγούστου, ο ανοιχτά γκέι πολιτικός παρουσίασε τα σχέδιά του για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας στο περιοδικό The Blade. Η πολιτική σταδιοδρομία του 29χρονου, που σπούδασε οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Santa Tecla, στο Ελ  Σαλβαδόρ και ανθρώπινα δικαιώματα στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Luis Amigó στο Medellín  της Κολομβίας, ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία ως μέλος της νεολαίας της δεξιάς συντηρητικής Ρεπουμπλικανικής Εθνικιστικής Συμμαχίας (ARENA). Ερωτηθείς, σχετικά με το πώς και έκανε τις πρώτες πολιτικές του προσπάθειες σε δεξιό περιβάλλον, ο Ortiz εξήγησε ότι η πρόκληση “δεν είναι να μιλήσουμε με εκείνους που είναι πεπεισμένοι, αλλά μάλλον, όπου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα” . Ήταν σημαντικό, είπε μάλιστα, να προωθήσει μια εσωτερική συζήτηση για ορισμένα θέματα.

Ο Ortiz, ο οποίος είδε τον εαυτό του ως παράγοντα αλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ηγήθηκε χώρων και πλατφορμών για τη νεολαία και πολιτικούς συλλόγους που συμμετέχουν στην προώθηση και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού των LGBTIQ* ατόμων από το 2011. Ωστόσο, όταν ο Ortiz είδε τις αρνητικές προεκλογικές εκστρατείες για τα κουήρ ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2014, συνειδητοποίησε ότι η σεξιστική, βίαιη και ομοφοβική κοινωνία του Ελ Σαλβαδόρ «είναι μια κοινωνική κατασκευή που έχουμε δημιουργήσει» .

Αυτή η εμπειρία του έδωσε την ώθηση για οργάνωση. Το 2015, ο Ortiz μαζί με άλλα άτομα, ίδρυσαν το Colectivo Normal, μια πολιτιστική και πολιτική ομάδα υπεράσπισης, που επιδιώκει να αλλάξει τη συζήτηση για την LGBTIQ* κοινότητα μέσω της τέχνης και του πολιτισμού. Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης, επίσης, εντός της κοινότητας.

Ο Ortiz δήλωσε στο The Blade, ότι έγινε μέλος του Nuestro Tiempo «επειδή είναι ένα κόμμα που ορίζει την ποικιλομορφία ως μία από τις επτά αρχές του. Με το σύνθημα «Ha llegado  nuestro tiempo. El tiempo de la ciudadanía» το Nuestro Tiempo υπόσχεται την αυγή μιας νέας εποχής ισότητας: «Δε θέλουμε ειδικά δικαιώματα. Πρόκειται για εγγύηση πρόσβασης στη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για εγκλήματα μίσους και τη διασφάλιση ότι δε θα υπάρξουν διακρίσεις στον τομέα της εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, και της εκπαίδευσης, για να αναφέρουμε μερικές» .

Όπως πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Ελ Σαλβαδόρ έχει ιστορία σεξισμού και ομοφοβίας. Η βία κατά των γυναικών και των LGBTIQ* ατόμων είναι συνηθισμένη στην κοινωνία του Salvadoran. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει, επίσης, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών τρανς γυναικών στον κόσμο. Προχωρά ακόμη ένα βήμα πιο πίσω, όπου τρανς άνθρωποι δολοφονούνται από την ίδια την αστυνομία.

Είναι σαφές στον ίδιο, ότι ως γκέι άντρας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει πλήρως όλα τα τμήματα της κουήρ κοινότητας. Αλλά «μπόρεσα να μάθω από τις καλύτερες τρανς ακτιβίστριες του Ελ Σαλβαδόρ, όπως η Karla Avelar, η Karla Guevara, η Ambar Alfaro, η Paty Hernández και άλλα άτομα και βελτιώθηκα δίπλα τους» , δήλωσε ο Ortiz.
Δες και αυτό!