Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας State of HIV Stigma του GLAAD, η οποία δείχνει ότι το στίγμα γύρω από τον HIV είναι ακόμα έντονο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 88% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι οι άνθρωποι κρίνουν πολύ γρήγορα τους ανθρώπους που ζουν με HIV. Δυστυχώς, μόνο οι μισοί Αμερικάνοι δήλωσαν ότι “γνωρίζουν πράγματα σχετικά με τον HIV”, ενώ το 90% πιστεύει ότι η ενημέρωση για την πρόληψη θα πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα.

Δυστυχώς, το 59% των ατόμων συμφωνεί με την στιγματιστική φράση ότι “είναι σημαντικό να προσέχεις όταν είσαι κοντά σε ανθρώπους που ζουν με HIV, προκειμένου να μην κολλήσεις”.

Όταν μάλιστα κλήθηκαν να απαντήσουν διάφορες απαντήσεις, προκειμένου να αποτυπωθεί το επίπεδο άνεσης στην αλληλεπίδραση τους με άτομα που ζουν με HIV, το 54% είπε θα ένιωθε άβολα με έναν γιατρό, το 49% θα ένιωθε άβολα με τον/την σύντροφό τους και το 45% θα ένιωθε άβολα με τον κουρέα τους ή κομμωτή τους.

Με μία δήλωση, το GLAAD είπε ότι η επιδημία του HIV δεν θα σταματήσει “αν δεν αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του στίγματος”.

“Συνεργαζόμαστε με το Gilead Sciences για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο πολύ στίγμα υπάρχει και πως αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους που ζουν με HIV το στίγμα”, σημείωσε η οργάνωση. “Παρά το γεγονός ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η πλειοψηφία του κοινού αισθάνεται άβολα, ανενημέρωτο και ανήσυχο σχετικά με τον HIV και τους ανθρώπους που ζουν με αυτό.”

“Η State of HIV Stigma έρευνα επιβεβαιώνει ότι το στίγμα και η παραπληροφόρηση σχετικά με τον HIV είναι αρκετά διαδεδομένη και υπάρχει πολύ δουλεία που πρέπει να γίνει για την ενημέρωση του κοινού πριν τελειώσουμε με την επιδημία μια και καλή”.

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά μεταξύ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019 με ένα δείγμα 2,506 ατόμων άνω των 18. Ήταν σε συνεργασία με την Gilead Sciences, μια φαρμακευτική εταιρία που εξειδικεύεται στο να κάνει φάρμακα για την καταπολέμηση του HIV, της Ηπατίτιδας B, της Ηπατίτιδας C, όπως και άλλων.