Το Netflix ενδίδει στην ομοφοβία της Τουρκίας και ακυρώνει σειρά με γκέι χαρακτήρα

21/07/2020
από

Στη λογοκρισία της Τουρκίας φαίνεται να ενέδωσε το Netflix, αφού σταμάτησε την παραγωγή ενός τουρκικού δράματος στο οποίο πρωταγωνιστούσε ένας γκέι χαρακτήρας.

Συγκεκριμένα, η διάσημη πλατφόρμα με χρήστες σε όλο τον κόσμο, αντί να κατακρίνει τη λογοκρισία της τουρκικής κυβέρνησης αποφάσισε να εγκαταλείψει εντελώς την παραγωγή της εν λόγω σειράς,

Η Ece Yorenc, μια σεναριογράφος από την Τουρκία, που έγραψε το σενάριο για τη το If Only, αποκάλυψε ότι η σειρά της ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα -την παραμονή των γυρισμάτων-, επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει τη σχετική άδεια.

«Λόγω ενός γκέι χαρακτήρα, δεν χορηγήθηκε άδεια για τη μαγνητοσκόπηση της σειράς και αυτό είναι πολύ τρομακτικό για το μέλλον», είπε στην τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων Altyazi Fasikul.

Με ανάρτησή του, το Netflix δήλωσε ότι παραμένει «βαθιά αφοσιωμένο» στη δημιουργική κοινότητα της χώρας μετά από φήμες που ήθελαν να σταματά όλες τις παραγωγές στην Τουρκία.

Η απόφαση να σταματήσει το If Only έρχεται σε πληρη αντίθεση με τις πολιτικές προώθησης της διαφορετικότητας, που έχει δηλώσει πως ακολουθεί το Νetflix. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία έρχεται αντιμέτωπη με τη λογοκρισία συντηρητικών κυβερνήσων, είναι από τις λίγες φορές που αποφασίζει να σταματήσει εντελώς την παραγωγή μιας σειράς, αντί απλά να περιορίσει την προβολή της σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία.

Ο Mahir Unal, εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης της, αναγνώρισε την Κυριακή ότι οι αρχές είχαν θέσει ζητήματα με κάποια σενάρια του Netflix.

«Πρέπει δηλαδή να ζητήσουμε συγνώμη από το Netflix;» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τι θέλουν από εμάς; Πρέπει να ευλογήσουμε ό, τι κάνει το Netflix, να το βρούμε σωστό και να το αγιάσουμε;».

Ο Ilhan Tasci, μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της κυβέρνησης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, καταδίκασε την παρέμβαση κσι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του στην ολόκληρη την κοινωνία».

«Θέλουν όλη η Τουρκία, μια χώρα 83 εκατομμυρίων ανθρώπων, να σκέφτεται έτσι», είπε στους Financial Times.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει για τη επιδείνωση των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το Netflix έχει αυξήσει την παραγωγή στην Τουρκία, μετρώντας περίπου 1.5 εκατομμύρια συνδρομητές. Το If Only ήταν μία από τις τρεις νέες πρωτότυπες σειρές που αποφασίστηκαν να γυριστούν φέτος.

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!