Εκατοντάδες Ρώσοι συλλαμβάνονται σε διαμαρτυρία κατά του Πούτιν

20/07/2020
από

Πάνω από 140 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα, στα πλαίσια μιας διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψουν στον Πούτιν να κρατήσει την εξουσία του για άλλα 16 χρόνια.

Το ανοιχτό παρατηρητήριο δημοκρατίας OVD-Info ανέφερε ότι τουλάχιστον 142 άτομα κρατούνται μετά τη διαμαρτυρία στην πλατεία Pushkin της Μόσχας, την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Μαζί τους και ένας δημοσιογράφος του AFP (ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος).

Πάνω από 500 άτομα είχαν μαζευτεί στην διαμαρτυρία κατά του Ρώσου Προέδρου, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες που γράφανε πάνω την λέξη “όχι”. Κάποιοι άλλοι κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν στον Ρώσο πρόεδρο να παραιτηθεί.

Πέρα από την επέκταση των ορίων προεδρίας του Πούτιν, οι συνταγματικές αλλαγές περιλαμβάνουν και τον ακριβή ορισμό του γάμου αποκλειστικά ως “ένωση μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας”. Η παιδοθεσία από συντρόφους του ιδίου φύλου επίσης απαγορεύονται, ακόμα και σε περιπτώσεις τρανς ατόμων.

Η κίνηση αυτή είναι καθαρά συμβολική, δεδομένου ότι οι γάμοι ατόμων του ίδιου φύλου απαγορεύονται ήδη στην Ρωσία και είναι απίθανο να αναγνωριστούν – αλλά το να γραφτούν στο σύνταγμα καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση μελλοντικών μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, σημαίνει ότι ομόφυλοι γάμοι που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες δεν θα θεωρούνται πλέον έγκυροι στη Ρωσία.

Αρκετοί διαδηλωτές μοίραζαν μια αίτηση για να μαζέψουν υπογραφές για να ασκήσουν αγωγή εναντίων του Κρεμλίνου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, συγκέντρωσαν τόσες πολλές υπογραφές που έπρεπε να σταματήσουν γιατί ξέμειναν από χαρτί.

Μια 14χρονη διαδηλώτρια με το όνομα Vasilisa, δήλωσε στο Reuters ότι υπέγραψε την αίτηση γιατί ο Πούτιν “είναι υπεύθυνος για την φτώχεια που υπάρχει στην χώρα”.

“Οι γκέι άνθρωποι σκοτώνονται εδώ, τις γυναίκες τις δέρνουν εδώ και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη”, είπε.

Παρά την αναταραχή που επικράτησε στην πρωτεύουσα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Dmitry Peskov χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως “Θριαμβευτικό δημοψήφισμα που δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόεδρο”.

Ξένοι σχολιαστές σημείωσαν ότι η ψηφοφορία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα “θέαμα” δημόσιας επιβεβαίωσης, καθώς ο Πούτιν ήδη έχει ήδη την απαραίτητη έγκριση του κοινοβουλίου, των τοπικών κυβερνήσεων και των δικαστηρίων.

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο είχαν ήδη θεσπιστεί οι συνταγματικές τροποποιήσεις, το νέο τροποποιημένο σύνταγμα είχε εκτυπωθεί και σταλεί σε βιβλιοπωλεία προς πώληση – πριν ακόμη διεξαχθεί η ψηφοφορία.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!