Πτώση σημειώνουν οι πωλήσεις των βιβλίων της J.K. Rowling, μετά το πλήθος τρανσφοβικών σχολίων της ίδιας στα μέσα κοινωνικής δίκτυωσης. 

Τι κι αν τώρα το καλοκαίρι οι πωλήσεις των βιβλίων μυθοπλασίας αυξάνονται παγκοσμίως, η συγγραφέας του Harry Potter βλέπει τον κόσμο να γυρνά την πλάτη στα βιβλία της, μετά το τρανσφοβικό προφίλ που αποφάσισε να καρατήσει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, οι πωλήσεις των βιβλίων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 31,4%. Τα βιβλία όμως της Rowling σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10.9%.

«Κοιτάζοντας [την] απόδοσή της σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και κύριως σε σχέση με την περσινή της απόδοση – νομίζω πως είναι αρκετά χαμηλά», σημείωσε η Kristen Ο McLean, αναλύτρια της NPD Group.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εάν τα βιβλία της είχαν ακολουθήσει την τάση της αγοράς, τότε θα είχαν κερδίσει 1,7 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα τον περασμένο μήνα.

Ενδεικτικό είναι πως ενώ στις αρχές του 2020, τα βιβλία της Rowling σημειώναν υψηλές πωλήσεις, μεγαλύτερες του μέσου όρου, τους τελευταίους μήνες σημειώνεται μια σημαντική πτώση κι όχι λόγω της πανδημίας, αφού η γενική πώληση κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με την πρόσφατη συμπεριφορά της ίδιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν λίγες μέρες, η συγγραφέας θέλησε να συγκρίνει την ορμονοθεραπεία των τρανς ατόμων με τις εγκληματικές θεραπείες μεταστροφής.

“Παρακολουθούμε ένα νέο είδος θεραπείας μεταστροφής για τα νεαρά γκέι άτομα”, έγραψε η Rowling την Κυριακή στο Twitter, αναφερόμενη μάλιστα στις ορμόνες που λαμβάνουν τα τρανς άτομα ως τα “νέα αντικαταθλιπτικά”.

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της τρανς κοινότητας, η οποία τα χαρακτήρισε ως κακοποιητικά και τρανσφοβικά.