Η ακύρωση του Pride του 2020 λόγω του κορoνoϊού πυροδότησε την ιδέα σε μια ομάδα πέντε φίλων να οργανώσουν μία εναλλακτική συνάντηση να γιορτάσουν με το δικό τους τρόπο τη διαφορετικότητα και την ελευθερία, με τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Η ιδέα σκορπίστηκε σαν σπόρος και πολλοί ακόμα φίλοι πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν, να προσκαλέσουν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τους υπόλοιπους.

Ένα απλό κλειστό facebook event που όλοι οι προσκεκλημένοι ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στη ροή της βραδιάς. Προτάθηκαν μερικές ιδέες όπως body painting, slam poetry και performances.

Καθώς όμως η λίστα των προσκεκλημένων μεγάλωνε, η συμμετοχή τους έγινε ο πυρήνας της εκδήλωσης. Πορτρέτα από προσωπικές φωτογραφίες queer ανθρώπων να κρέμονται στα σχοινιά, κείμενα με προσωπικές εμπειρίες της περιθωριοποίησης ως queer μέλος της κοινωνίας, προσωπικό make-up, μουσικά performances και mini drag shows, ήταν μερικά από αυτά που συνέβησαν προτού δύσει ο ήλιος, και όλα αυτά, σε μια ταράτσα πολυκατοικίας γεμάτη από σημαίες και πολύχρωμο design.

Όλοι/ες ένιωθαν άνετα να εκφραστούν μέσω των ιστοριών και των δημιουργιών τους και το σημαντικότερο όλων, να είναι οι εαυτοί τους. Με τη δύση του ήλιου, ο Ηρακλής Δούκας (Banal, Maroco, Glamour), ο επίτιμος καλεσμένος μας που είχε ανακοινωθεί μόλις το προηγούμενο βράδυ, μοιράστηκε τις εμπειρίες και τα βιώματά του ως ο πρώτος drag-performer στην πόλη μας, ξεκινώντας πάνω από 40 χρόνια πριν, όπου θα μεταμορφωνόταν σε κάθε μεγάλη diva της εποχής.

Το έργο, τα βιώματα και τις ιστορίες του Ηρακλή δε θα τα αναλύσουμε εδώ, το έχουν κάνει και θα το κάνουν η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων. Εμείς απλά θα πούμε ότι το χαμόγελό του ήταν γεμάτο υπερηφάνεια και νοσταλγία καθώς προχωρούσαμε βαθύτερα στο αρχείο του, μεταδίδοντάς το και σε όλους εμάς που τον παρακολουθόυσαμε με θαυμασμό. Είναι ένας πρωτοπόρος ο οποίος χάραξε το δρόμο για τη γενιά μας, για να μπορούμε να εκφράζουμε τον εαυτό μας ελεύθερα.

Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα πιο όμορφο τέλος σε μια heart-warming και επιτυχημένη βραδιά. Στο τέλος, καθώς όλοι γιόρταζαν και απολάμβαναν το τέλος των performances και των επιτευγμάτων τους γεμάτοι αγάπη για τον εαυτό τους και τους γύρω τους, DJ s πήραν τα ηνία, δίνοντας τη θέση στο χορό μέχρι το φως του ήλιου.

πηγή: parallaximag.gr
εικόνες: Eluste Roulleau και Tariq Alkhaldy