Μήπως ήρθε η στιγμή να επιστρέψει το ΛΟΑΤ+ κίνημα στις επαναστατικές του ρίζες;

03/06/2020

Με τις διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού να συνεχίζονται, έπειτα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αρκετά ΛΟΑΤ+ άτομα στις ΗΠΑ ζητούν την επιστροφή του κινήματος στις “επαναστατικές του ρίζες”. 

Τα τελευταία χρόνια, οι διοργανώσεις υπερηφάνειας δέχονται κριτική για την έντονη εμπορευματοποίησή τους, με πολλά μέλη της κοινότητας να τις κατηγορούν ότι απομακρύνονται από το επαναστατικό πεδίο και τον χώρο διεκδίκησης.

Οι πορείες υπερηφάνειας, άλλωστε, ξεκίνησαν ως διαδήλωση/διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα το 1969, στη Νέα Υόρκη.

“Η πρώτη πορεία υπερηφάνειας ήταν μια διαδήλωση και ένα ξέσπασμα θυμού και απογοήτευσης, με επικεφαλής τις μαύρες τρανς γυναίκες που έριξαν τούβλα και πέτρες στην αστυνομία και πυροδότησαν την αρχή του queer απελευθερωτικού κινήματος”, έγραψε ο ανοιχτά γκέι γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Brad Hoylman, σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους διοργανωτές του New York City Pride.

Ζήτησε από την οργάνωση να επανεξετάσει τους εορτασμούς, όπως το Virtual Pride που πρόκειται να διεξαχθεί αυτό τον μήνα και να επιστρέψει στις “επαναστατικές ρίζες του κινήματος”.

“Καθώς οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη αλλά και σε όλο τον κόσμο, μας θυμίζουν πως εκατομμύρια από τα αδέρφια μας … εξακολουθούν να στερούνται δικαιοσύνης”.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Kevin Jennings, υπεύθυνος της ΛΟΑΤ+ ομάδας Lambda Legal, ο οποίος δήλωσε στο Reuters “πως η ΛΟΑΤ+ κοινότητα πρέπει να τιμήσει αυτή την κληρονομιά με το να σταθεί δίπλα σ΄αυτούς που διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη αστυνομική βαρβαρότητα”.

Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα.

“Αυτό το κίνημα κατά του ρατσισμού, κατά της αστυνομικής βίας είναι το δικό μας κίνημα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Mara Keisling, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρο για την Τρανς Ορατότητα στις ΗΠΑ.

“Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό τρανς ή LGBT κίνημα, εάν δεν είναι ένα αντιρατσιστικό κίνημα”, σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, 75 LGBT+ οργανώσεις + υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που καταδίκαζε τον ρατσισμό, ζητώντας δράσεις κατά της αστυνομικής βίας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!