Μια Ρωσική ομάδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συνδέεται με στενό συνεργάτη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δημιουργήσει μια πολιτική αντιπαράθεση πριν από την ψηφοφορία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα ανοίξουν την πόρτα για τον πρώην συνταγματάρχη της KGB να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Το βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε από την Patriot Media Group και άρχισε να προβάλλεται αυτήν την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει την απογοήτευση ενός νεαρού αγοριού, όταν μαθαίνει ότι οι θετοί του γονείς είναι ένα ομόφυλο ζευγάρι ανδρών.

Το πλάνο δείχνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του αγοριού και του ζευγαριού, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα φτύνει στο έδαφος με αηδία και απομακρύνεται.

‘Ύστερα ακούγεται:

“Αυτή είναι η Ρωσία που θα επιλέξετε; Αποφασίστε το μέλλον της χώρας. Ψηφίστε τις τροπολογίες στο σύνταγμα” , λέει μια φωνή στο τέλος της διαφήμισης, καθώς το πλάνο επιστρέφει στο ζευγάρι, που αγκαλιάζεται.

Δείτε το:

https://www.youtube.com/watch?v=B8A8tj8zrKM

Ο σύμμαχος του Πούτιν, Yevgeny Prigozhin, ο οποίος συνήθως αναφέρεται ως “σεφ του Πούτιν” λόγω της επιχείρησης τροφοδοσίας του, είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Patriot. Έχει τιμωρηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στην παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το βίντεο, το οποίο έχει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο διαδίκτυο, έχει επικριθεί για το ομοφοβικό του μήνυμα.

“Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την ορφάνια παιδί. Ένα γκέι ή λεσβιακό ζευγάρι που μπορεί να προσφέρει φροντίδα, ζεστασιά και αγάπη είναι ο ουρανός και η γη σε σύγκριση με τη ζωή σε ένα ορφανοτροφείο”

έγραψε μία δημοφιλής blogger με έδρα τη Μόσχα, που ονομάζεται Ksenia Dukalis, σε μια ανάρτηση στο Instagram, που συγκέντρωσε περισσότερα από 100.000 likes.

“Εάν μια κυβέρνηση ή ένας οργανισμός που κινηματογραφεί κάτι τέτοιο ενδιαφέρεται πραγματικά για τα παιδιά, θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό” , πρόσθεσε.

Ο Aleksei Navalny, δημοφιλής πρόσωπο στην αντιπολίτευση, δήλωσε σε ένα tweet, ότι αυτό που κάνεις οι Ρώσοι κυβερνητικοί “είναι εντελώς παράλογο” για το θέμα της ομοφυλοφιλίας.

Ο Nikolai Stolyarchuk, επικεφαλής του Patriot, απέρριψε την ιδέα ότι η διαφήμιση επιτίθεται σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. “Η κύρια ιδέα δεν είναι ο αγώνας με την ΛΟΑΤ κοινότητα, αλλά η προστασία του θεσμού της οικογένειας ως η ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκα” , δήλωσε ο Stolyarchuk.

Οι Ρώσοι καλούνται στις κάλπες την 1η Ιουλίου για να ψηφίσουν μια σειρά τροπολογιών στο Σύνταγμα, που θα επαναφέρουν την προηγούμενη προεδρική θητεία του Πούτιν στο μηδέν, επιτρέποντάς του να επανεκλεγεί ξανά το 2024 και το 2030. Οι τροπολογίες περιλαμβάνουν, επίσης, ένα απόσπασμα που ορίζει τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, καθιστώντας έτσι την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σαφώς καθορισμένη από το Σύνταγμα της χώρας. Περιλαμβάνει, ακόμη, την κήρυξη της Ρωσικής γλώσσας ως κρατικής γλώσσας και την απαγόρευση της «παραποίησης της ιστορίας» .
Οι τροποποιήσεις μπορούν να εγκριθούν είτε εξ’ ολοκλήρου είτε καθόλου.

«Παραδοσιακές αξίες»

Από τότε που επέστρεψε στην προεδρία το 2012, ο Πούτιν προώθησε μια ατζέντα «παραδοσιακών αξιών» , συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης νόμου που ποινικοποιεί την «προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων» .

Ο νόμος ανάγκασε πολλούς ΛΟΑΤ ανθρώπους στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Aleksandr Filimonenko, ο οποίος έπαιξε έναν από τους ομοφυλόφιλους στην πολιτική διαφήμιση, είπε ότι δεν ήξερε πώς θα χρησιμοποιηθεί το βίντεο. Ο Filimonenko είπε ότι απλώς δέχτηκε τον ρόλο για δύο βίντεο, ένα από τα οποία δεν έχει ακόμη προβληθεί.
Η φωνή που καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις προστέθηκε μετά τη λήψη του βίντεο, ενώ ο ηθοποιός τόνισε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.