Τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελβετία ελπίζουν για ισότητα στον γάμο καθώς η ελβετική βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει

03/06/2020
από
Laurent Marmier & Yves Bugnon

Όταν το σύμφωνο συμβίωσης νομιμοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιανουάριο του 2007, ο Laurent Marmier και ο Yves Bugnon ήταν από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια συμπλήρωσαν τα χαρτιά τους για να κάνουν τη χρήση του νόμου.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, ελπίζουν σε μια απόφαση από το κοινοβούλιο της χώρας, που θα τους επιτρέψει επιτέλους να παντρευτούν, απολαμβάνοντας την ισότητα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

“Δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ούτε καν. Κι αυτό είναι που μας ενοχλεί”, δηλώνει στο Reuters ο Bugnon, ένας δάσκαλος μουσικής από τη Λωζάνη.

Μια έρευνα από την ΛΟΑΤ+ οργάνωση Pink Cross έδειξε ότι πάνω από το 80% των Ελβετών υποστηρίζουν τον γκέι γάμο.

Ωστόσο, οι πολιτικοί θεσμοί της χώρας τείνουν να είναι πιο συντηρητικοί από το ευρύ κοινό, δήλωσε ο Mathias Reynard, βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος. “Ο ελβετικός λαός είναι υπέρ – αλλά όλα χρειάζονται χρόνο.”

Mathias Reynard

Η πρόταση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να περάσει σήμερα από την Κάτω Βουλή, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει και από την Άνω, προκειμένου να θεσμοθετηθεί Στη συνέχεια, σύμφωνα με τo σύστημα της Ελβετίας, το νομοσχέδιο μπορεί να αμφισβητηθεί μέσω δημοψηφίσματος, εάν οι αντίπαλοι συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 50.000 υπογραφές εντός 100 ημερών.

Το κυρίαρχο Λαϊκό Κόμμα (SVP) αντιτίθεται γενικά στον νόμο, αλλά ο εκπρόσωπος του κόμματος αρνήθηκε να σχολιάσει για τη στάση που σκοπεύουν να κρατήσουν στις ψηφοφορίες.

Ο θεσμός του γάμου είναι σημαντικός για τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα, αφού επηρεάζει τα δικαιώματα παιδοθεσίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.




Δες και αυτό!