Έπασχε από κορονοϊό αλλά οι νοσηλευτές την παράτησαν επειδή ήταν τρανς και ζούσε με τον ΗΙV

02/06/2020
από

H Alejandra Monocuco, μια 39χρονη τρανς γυναίκα που ζούσε στην Μπογκοτά, πέθανε την περασμένη Παρασκευή (29/5), 40 λεπτά μετά την αναχώρηση του νοσηλευτικού προσωπικού από το σπίτι της.

Η ίδια ζούσε στη γειτονιά του Santa Fe και εργαζόταν ως σεξεργάτρια. Μετά το θάνατό της χρειάστηκε να περάσουν 15 ώρες, μέχρι το ασθενοφόρο να συλλέξει το άψυχο σώμα της.

Η τρανς κοινότητα στην Μπογκοτά δήλωσε στα τοπικά μέσα πως η Monocuco είχε συμπτώματα κορονοϊού και πως την αρνήθηκαν τη θεραπεία επειδή ήταν τρανς και ζούσε με τον HIV.

“Όταν το νοσηλευτικό προσωπικό του ασθενοφόρου ενημερώθηκε πως η ασθενής ήταν τρανς και οροθετική την παράτησαν. Είπαν πως δεν είχε κάτι σοβαρό”, δήλωσε η Juliana Salamanca από το Trans Community network.


“Αυτή η υπόθεση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τα τρανς άτομα στην Μπογκοτά”, πρόσθεσε.

Η Salamanca υποστηρίζει πως το νοσηλευτικό προσωπικό “σοκαρίστηκε” όταν πληροφορήθηκε για την κατάσταση της Monocuco και συγκεκριμένα πως “η στάση τους άλλαξε όταν έμαθαν πως είναι οροθετική”.

Ο Γενικός Γραμματέας Υγείας στην Μπογκοτά, Alejandro Gómez, έγραψε στο Twitter πως διέταξε έρευνα σχετικά με το θάνατο της Monocuco.

“Έδωσα την εντολή να ξεκινήσει μια έρευνα που περιλαμβάνει ακρόαση των μελών του προσωπικού καθώς και αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων των γεγονότων”, δήλωσε ο Gómez.

“Οι συνθήκες υγείας των ανθρώπων, οι ασθένειες από τις οποίες υποφέρουν, ο σεξουαλικός, πολιτικός ή/και ο πολιτισμικός του προσανατολισμός τους δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη και την άσκηση των δικαιωμάτων τους”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι η Monocuco αρνήθηκε τη φροντίδα των νοσηλευτών και ότι υπέγραψε μάλιστα ένα έγγραφο που το αποδεικνύει. Κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους τρανς ακτιβιστές στη χώρα, οι οποίοι ζητούν από το υπουργείο Υγείας να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο.

Ισχυρίζονται, μάλιστα, πως η Alejandra Monocuco πέθανε εξαιτίας της αμέλειας των νοσηλευτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να την φροντίσουν επειδή ήταν θετική στον HIV και τρανς.

Τα μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην Κολομβία χρησιμοποιούν το hashtag #JusticiaPorAlejandra, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον θάνατό της.


Η Claudia Lopez – η πρώτη γυναίκα και ανοιχτά λεσβία δήμαρχος της πόλης – δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον θάνατο της Moncuco.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!