Εσύ θυμάσαι σε ποιες χώρες επιτρέπονται οι γκέι γάμοι;

01/06/2020

Στις 26 Μαΐου οι γκέι γάμοι έγιναν νόμιμοι στην Κόστα Ρίκα, με την Daritza Araya και την Alexandra Quiros να γίνονται το πρώτο παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι στη χώρα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μόλις 8 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, με 20.000 άτομα να παρακολουθούν μέσω Facebook.

Με αφορμή αυτή την ιστορική στιγμή – για την Κόστα Ρίκα – θυμόμαστε κάποιους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του θεσμού των γκέι γάμων..

Η πρώτη χώρα που έδωσε τη δυνατότητα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν η Ολλανδία το 2001. 

Οι γκέι γάμοι είναι νόμιμοι σε 28 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βρετανία, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δανία, Εκουαδόρ, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Nότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ουρουγουάη και Η.Π.Α. 

Η Βόρεια Ιρλανδία έγινε το τελευταίο κομμάτι στο Ηνωμένο Βασίλειο που επέτρεψε τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. 

Το Εκουαδόρ, η Αυστρία και η Ταϊβάν νομιμοποίησαν τον γκέι γάμο το 2019.

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα της Ασίας που επέτρεψε τους γκέι γάμους. Αντίστοιχες προσπάθειες σε Κίνα και Ιαπωνία δεν ευδοκίμησαν. 

Στην αφρικανική ήπειρο, όπου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να αποτελεί έγκλημα και να τιμωρείται σε πολλές χώρες, οι γκέι γάμοι επιτρέπονται μόνο στη Nότια Αφρική.

Πηγές: ILGA State-Sponsored Homophobia report, Pew Research Centre, Thomson Reuters Foundation, Reuters

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!