Εκστρατεία υποστήριξης για ΛΟΑΤ άτομο που ζητά άσυλο στη Βρετανία

01/05/2020
από
Σταματήστε την απέλαση ΛΟΑΤ αιτούντα άσυλο στην Οξφόρδη
Σταματήστε την απέλαση ΛΟΑΤ αιτούντα άσυλο στην Οξφόρδη

Ένα ΛΟΑΤ άτομο που διαμένει στην Οξφόρδη και που ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα, ζητά άσυλο, λόγω της σεξουαλικότητάς του και της φθίνουσας κατάστασης της υγείας του, όμως η αίτησή του έχει απορριφθεί και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία προσφυγής στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τη δικηγόρο του.

Ο Μπίλι, ο οποίος δε θέλει να αποκαλυφθεί το επώνυμό του, λόγω του φόβου για επιπτώσεις στην οικογένειά του, αναφέρει ότι απορρίφθηκε το αίτημά του για άσυλο και εάν η έφεσή του δεν περάσει, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, τη Γουινέα, όπου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι παράνομη και κινδυνεύει με πιθανή ποινή έως 10 χρόνια.

Ο ίδιος ζει εδώ και αρκετά χρόνια στο Barton της Οξφόρδης μαζί με τον φίλο του Adam Tengku. Επειδή ζει με τον ιό του HIV, φοβάται επιπλέον, καθώς αυτό ήταν ακόμη λιγότερο αποδεκτό στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Και ακόμη, ως κάτοικος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπίλι είναι σε θέση να λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής και να ζήσει κανονικά.

Σήμερα, ο φίλος του Τένγκου (Tengku) ξεκίνησε μια εκστρατεία Go Fund Me για να συγκεντρώσει χρήματα, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των νομικών εξόδων του Μπίλι. Με 49 δωρεές μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 1.800 £ με συνολικό στόχο τις 3.500 £.

Ο Τένγκου περιγράφει τον Μπίλι ως «μια ευγενική ψυχή με επιφυλακτική συμπεριφορά που έχει εργαστεί σκληρά για να προχωρήσει περισσότερο στη ζωή» .

«Το να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε στον Μπίλι να ζήσει αυθεντικά και χωρίς τον φόβο των διώξεων. Στη Γουινέα, δεν μπόρεσε να είναι ειλικρινής για τον εαυτό του στους ανθρώπους και έπρεπε να κρατήσει αυτήν του την πλευρά κρυμμένη, με τον συνεχή φόβο της αποκάλυψης. Όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπόρεσε να ζήσει ελεύθερα και να απολαύσει τα προνόμια που προσφέρουν οι προοδευτικοί νόμοι και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχτισε φιλίες ζωής. Όσα άτομα είμαστε κοντά στον Μπίλι μπορούμε να διαβεβαιώσουμε για τη δύναμη και την καλοσύνη του χαρακτήρα του και ότι θα ήταν ένα πλεονέκτημα για τη χώρα» .

Η δικηγόρος του Μπίλι, Αρόνα Σάνγουορ (Arona Sarwar), που έχει ειδικευτεί σε ΛΟΑΤΚΙ υποθέσεις στη δικηγορική της πρακτική για περισσότερα από 20 χρόνια, εξήγησε ότι είναι ζωτικής σημασίας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως ο Μπίλι, να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη, ειδικά τώρα, που το Brexit οι διακρίσεις και το στίγμα εντάθηκαν και πολλά από αυτά αισθάνονται ανεπιθύμητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι σημαντικό γι’ αυτόν να αισθάνεται υποστηριζόμενος και ελπίζουμε ότι αυτός ο έρανος θα αυξήσει το προφίλ του στην τοπική κοινότητα της Οξφόρδης.» 

Παρόλο που η Σάνγουορ δεν μπορεί να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης του πελάτη της, είπε ωστόσο, ότι ζητά από τις/τους ειδικούς να σχολιάσουν αυτήν την άρνηση ασύλου.

«Οι στενοί του φίλοι του δημιούργησαν αυτήν την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για να ξεκινήσουν μια συζήτηση για τη ζωή του και τα θέματα που αντιμετωπίζει, καθώς ο Μπίλι δεν έχει οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συχνά όσα άτομα έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους, φοβούνται να ενημερώσουν τους συγγενείς τους ότι είναι ομοφυλόφιλοι, καθώς διδάσκονται ότι είναι ντροπιαστικό να είσαι ομοφυλόφιλος, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά της θέλησης του Θεού. Συνήθως, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν αποκρύψει τον πραγματικό τους λόγο της φυγής τους, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί αρνητικά από έναν υπάλληλο στο Υπουργείο Εσωτερικών» .

Η δικηγόρος τόνισε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού «το να μην ξέρει αν θα έχει σπίτι, ή ασφαλές μέρος για να μείνει, προκαλεί περαιτέρω άγχος» .

Για να στηρίξετε την υπόθεση του Μπίλι με μία δωρεά επισκεφτείτε τη διεύθυνση gofundme.com/f/stop-billy-deportation .




Δες και αυτό!