Όταν έμαθα για τις προθέσεις της κυβέρνησης φοβήθηκα, μετά ξεκίνησα να κλαίω

25/04/2020

H Ivett Ördögg είναι μια 38χρονη τρανς γυναίκα που ζει στη Βουδαπέστη. Όλα πήγαιναν καλά για την ίδια. Η σχέση της με τον σύντροφός της έδειχνε να προχωρά ενώ η νέα της δουλειά ως προγραμματίστρια, την έκανε να νιώθει ιδιαίτερα αισιόδοξη. 

Δυστυχώς, αυτή η αισιοδοξία σταμάτησε απότομα, όταν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να απαγορεύσει τη νομική αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, κάνοντας μια σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τώρα η Ivett περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να φύγει από τη χώρα. Πρέπει -για μια ακόμη φορά- να περιμένει να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

Στις 30 Μαρτίου, παραμονή της ημέρας για την τρανς ορατότητα και λίγες ώρες αφού ο πρωθυπουργός της χώρας, Viktor Orbán, έπεισε το κοινοβούλιο να του παραχωρήσει διευρυμένες εξουσίες, η Ivett διαπίστωσε πως πρόκειται να χάσει τη δυνατότητα να αλλάξει τα νομικά της έγγραφα, σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου της.

https://avmag.gr/123204/h-oyggaria-evale-telos-sti-nomikis-anagnorisi-taytotitas-fyloy/

Γνωρίζει όλα τα προβλήματα που πρόκειται να προκαλέσει η απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Πολύ απλά γιατί τα βιώνει ήδη, μιας δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την ανανέωση την στοιχείων της.

“Στην Ουγγαρία οι πολίτες πρέπει να δείχνουν την ταυτότητά του πιο συχνά απ΄ότι στη Βρετανία”, δηλώνει η ίδια στο Pinknews. “Πρέπει να καταλάβετε ότι τo να πρέπει να εξηγείς κάθε φορά γιατί δεν είσαι το άτομο που φαίνεται στα έγγραφα σε μια χώρα τόσο συντηρητική όσο η Ουγγαρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο”.

Δυστυχώς τα τρανς άτομα στη χώρα σπάνια θα εμφανιστούν στα ΜΜΕ, μιας και φοβούνται για τη ζωή τους. Η Ιvett λέει πως αποφάσισε να μιλήσει για όλα αυτά τα άτομα που παραμένουν σιωπηλά και φοβούνται.

“Όταν έμαθα από τον σύντροφό μου, που είναι κι αυτός τρανς, για τις προθέσεις της κυβέρνησης φοβήθηκα. Μετά ξεκίνησα να κλαίω. Δε θέλω να φύγω από τη Βουδαπέστη. Αλλά καταλαβαίνετε πως αν περάσει ο νόμος δεν έχω άλλη επιλογή”, ξεκαθαρίσει η Ivett.

Ακόμα και σ΄αυτή την περίπτωση όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την ίδια, αφού η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου παρέχεται από τη χώρα στην οποία ανήκει. Αυτό σημαίνει πως, αν η ίδια μετακομίζει για παράδειγμα στο Βερολίνο, θα πρέπει πρώτα να πάρει την γερμανική ιθαγένεια.

Όπως το υπολόγισε θα χρειαστούν 6 με 10 χρόνια περίπου για να μπορέσει τελικά να πάρει τα σωστά νομικά έγγραφα.

“Αυτό είναι που δεν μπορώ να δεχτώ”, τονίζει. “Το ότι έχω κολλήσει. Αν περάσει ο νόμος έχω κολλήσει και έχω χάσει τα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής μου. Θα περάσω τα επόμενα χρόνια μου με το να πρέπει να εξηγώ το ποια είμαι, κάθε φορά που κάποιος θα ζητά την ταυτότητά μου”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!