Πρωτοφανές μαζικό διαδικτυακό outing στο Μαρόκο μέσω γκέι dating apps

23/04/2020
από
Μαζικό διαδικτυακό outing στο Μαρόκο μέσω γκέι dating apps
Μαζικό διαδικτυακό outing στο Μαρόκο μέσω γκέι dating apps

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Μαρόκου αντιμετωπίζει απειλές θανάτου μετά από διαδικτυακό outing.

Μαροκινές γυναίκες κλήθηκαν να ποζάρουν ως άνδρες σε γκέι dating εφαρμογές, για να εκθέσουν τα μέλη της οικογένειάς τους και τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Αυτή η ενέργεια μίσους πήρε διαστάσεις πολύ γρήγορα.

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητας του Μαρόκου λένε ότι φοβούνται για τη ζωή τους μετά από την επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πυροδότησε μια ολόκληρη διαδικτυακή εκστρατεία για να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Στις 13 Απριλίου, η Sofia Talouni, η οποία είναι η ίδια μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και είναι γνωστή στο Instagram και ως Naoufal Moussa, ζήτησε από τα 600.000 άτομα που την ακολουθούν να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς σε γκέι dating εφαρμογές, όπως το Grindr και το Planet Romeo, για να εντοπίσουν τα γκέι μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με αναφορές που έλαβαν οι οργανώσεις υπεράσπισης KifKif και Nassiwiyat.

Η επακόλουθη διαδικτυακή εκστρατεία για την εξακρίβωση αυτών που εντοπίστηκαν οδήγησε σε ένα «κύμα ομοφοβίας και μίσους στη χώρα» , σύμφωνα με μαρτυρίες των ανθρώπων που ζουν εκεί, μίλησαν στο DW, αλλά για την ασφάλειά τους τα ονόματά τους δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.

“Ζω με συνεχή φόβο” , έγραψαν, αφού η φωτογραφία τους βρέθηκε, μέσω μιας από τις dating εφαρμογές, και διαδόθηκε στα κοινωνικά μέσα.

“Κινδυνεύω να χάσω τα πάντα, αν η οικογένειά μου το ανακαλύψει, και μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή μου για χάρη της τιμής του οικογενειακού ονόματος.”

Η ομοφυλοφιλία ενέχει βαρύ στίγμα στη μαροκινή κοινωνία και, σύμφωνα με το άρθρο 489 του ποινικού κώδικα, μπορεί να τιμωρηθεί έως και με τρία χρόνια φυλάκισης.

Δεν είναι σαφές, γιατί η Talouni, που σήμερα ζει τώρα στην Τουρκία, έκανε αυτό το βίντεομε το οποίο εξηγούσε ότι ήθελε να “αποκαλύψει την υποκρισία των μαροκινών ανδρών” , οι οποίοι είχαν δημοσιεύσει ομοφοβικά σχόλια στο κανάλι της, αλλά καταπιέστηκαν οι ίδιοι ως ομοφυλόφιλοι, σύμφωνα με την ιταλική ομάδα δικαιωμάτων LGBT Il Grande Colibrì.

Το Instagram κατάργησε τους λογαριασμούς της Talouni το Σαββατοκύριακο.
Η Talouni δεν είπε ρητά στα άτομα που την ακολουθούν να επιτεθούν σε γκέι άντρες, αλλά η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω του κορονοϊού στο Μαρόκο μπορεί να συνέβαλε στο να πάρει τεράστιες διαστάσεις το βίντεο, να διαδοθεί πολύ γρήγορα και να ξεκινήσει μία εκστρατεία απειλών και εκφοβισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτείς, τώρα είσαι κλεισμένος μέσα με την οικογένειά σου” , είπε η Shereen El Feki, ειδικός σεξουαλικότητας και αρρενωπότητας στην αραβική περιοχή.

“Εάν σου έχουν κάνει outing, πού θα πας; Γνωρίζουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται σήμερα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που βιώνουν βία με βάση το φύλο.” 

Οι οργανώσεις δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν πόσα άτομα είχαν επηρεαστεί, αλλά έχουν αναφορές από περισσότερα από 100 άτομα.

Ο δημοσιογράφος Hicham Tahir, ο οποίος έχει τεκμηριώσει ορισμένες από τις απειλές θανάτου που σχετίζονται με την εκστρατεία, δήλωσε στο Twitter ότι ένα άτομο στη Rabat αυτοκτόνησε από απελπισία.

Η μητέρα του θύματος “δεν κατάλαβε γιατί ο γιος της αυτοκτόνησε” , είπε ο Tahir.

Το Grindr εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας στους χρήστες της να μην μοιράζονται φωτογραφίες, όπως και το Planet Romeo, το οποίο επίσης κατάργησε όλα τα προφίλ που δημιουργήθηκαν στην εφαρμογή του μετά τις 13 Απριλίου.

Ο ιδρυτής του Planet Romeo, Jens Schmidt, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από την εκστρατεία και ανέλαβε άμεση δράση. “Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές σε πολλές χώρες” , δήλωσε ο Schmidt στο DW, “Αυτή η υπόθεση είναι απλά μία ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη, ότι οι γκέι, οι μπάι  ή οι τρανς άνθρωποι δεν είναι οι ‘perverts’ , αλλά οι συνθήκες στις οποίες πρέπει να ζήσουν σήμερα είναι.” 




Δες και αυτό!