Ο ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούν τον κορονοϊό για να υπονομεύουν τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα

0
0

Να μη χρησιμοποιούν την πανδημία του κορονοϊού ως δικαιολογία για να υπονομεύουν τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη από τις κυβερνήσεις των κρατών.

Σημείωσαν, επίσης, πως θα πρέπει να μεριμνήσουν για τα ΛΟΑΤ+ άτομα, τα οποία συχνά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.

Οι οδηγίες αυτές δόθηκαν από τη Michelle Bachelet, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στα πλαίσια της κριτικής της για τη στάση της Ουγγαρίας.

Η κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιεί τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αλλάξει τον νόμο σε σχέση με τη νομική αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

“Σε τουλάχιστον μία χώρα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιήθηκε για να προτείνει ένα διάταγμα που θα εμπόδιζε τα τρανς άτομα να αλλάξουν τα νομικά τους έγγραφα”, σημείωσε η Bachelet.

Μετά την Ουγγαρία και η Πολωνία προχώρησε επίσης σε κινήσεις κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας. Συγκεκριμένα, πρότεινε τον νόμο «Stop Pedophilia» που συνδέει τους ομοφυλόφιλους με τους παιδεραστές.

Η Bachelet έκανε λόγο επίσης για “αύξηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής”.

“Τα ΛΟΑΤ+ άτομα έχουν μέχρι τώρα κατηγορηθεί για καταστροφές, φυσικές και μη, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τα κατηγορούν γι΄αυτό που συμβαίνει με την πανδημία του COVID-19”.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έγιναν από διάφορους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

Η Bachelet μίλησε και για τις αναφορές που θέλουν τις αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες να χρησιμοποιούν τις οδηγίες για τον COVID-19 ώστε να επιτεθούν σε ΛΟΑΤ+ οργανώσεις αλλά και για τα αυξημένα περισταστικά ενδοοικογενειακής βίας.

“Λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι, πολλοί ΛΟΑΤΙ+ νέοι περιορίζονται σε εχθρικά περιβάλλοντα με μη υποστηρικτικά μέλη της οικογένειας ή συγκατοίκους. Αυτό μπορεί να αυξήσει την έκθεσή τους στη βία…”