Someone Who Isn’t Me: Η female band που στηρίζει τη γυναικεία και queer δημιουργικότητα

10/04/2020

Οι Someone Who Isn’t Me (S.W.I.M.), το γυναικείο μουσικό τρίο (Μαριλένα, Τζίνα και Μαρία) που έκανε αίσθηση πριν 2 χρόνια με το -υπέροχα queer- Gomenaki τους, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μας ξεσηκώσουν (σ.σ. σήμερα στις 20:30) μέσα απ’ τα live streams των Stay Home Sessions. Εμείς κάναμε μια γρήγορη κουβέντα μαζί τους.

https://www.instagram.com/p/B1yqASuIyyR/

Πώς ξεκινά η ιστορία των “Someone Who Isn’t Me;

Μας ένωσε το σινεμά. Ξεκινήσαμε σαν συγκρότημα σε μια προσπάθεια να γράψουμε soundtrack για το “Chevalier” της Α. Τσαγγάρη. Τελικά δε χρησιμοποιήθηκε η μουσική, αλλά έτσι γεννήθηκε ο πρώτος μας δίσκος. Το πρώτο μας single ήταν η “Αναζήτηση”, το τραγούδι των τίτλων του “Chevalier”.

Πώς προσδιορίζεστε καλλιτεχνικά;

Είμαστε μια female band που ξεκίνησε να παίζει μουσική παρέα το 2015. Λατρεύουμε τη μουσική, δουλεύουμε τα κομμάτια μας εξολοκλήρου εμείς, γράφουμε soundtracks. Εκφράζουμε ό,τι μας απασχολεί μέσω της μουσικής και των στίχων μας. Στόχος μας είναι η στήριξη της γυναικείας και της queer δημιουργικότητας, γι᾽αυτό και ψάχνουμε γυναίκες και queer δημιουργούς, ηχολήπτες, σκηνοθέτες κλπ.

Είναι στην Ελλάδα τou 2020 ένα γυναικείο συγκρότημα μια πράξη φεμινισμού;

Έχουμε ακούσει και από άλλες γυναίκες καλλιτέχνες, αναμφίβολα ταλαντούχες, περιστατικά όπου το φύλο μας, έγινε η αφορμή χλευασμού των ικανοτήτων, αμφισβήτησης της αισθητικής, του σκεπτικισμού, της αφοσίωσης και δυστυχώς σεξιστικής συμπεριφοράς. Έπειτα όμως από τόση πρόοδο στη φιλοσοφική σκέψη, αρνούμαι να απαντήσω, γιατί εάν απαντήσω είναι σαν να νομιμοποιώ το παράλογο.

Γιατί εισάγει εκ των προτέρων μια διάκριση…

Για παράδειγμα, έχει ερωτηθεί κάτι ανάλογο ένας άνδρας για τη θέση του άνδρα στην εποχή του. Χαμογελάμε κυνικά και ελπίζουμε σε μια εποχή, άμεσα, που το θεμελιώδες δικαίωμα του καλλιτέχνη να εκφραστεί δεν θα έχει χρώμα, φύλο, χώρα. 

https://www.instagram.com/p/B6nkqNtg6ru/

Πoια είναι η σχέση σας με τη lgbt+ κοινότητα;

Στενή. Πάντα στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την κοινότητά μας.

Είναι τo “gomenaki” ένα queer τραγούδι;

Φυσικά. Ο σκηνοθέτης μας, Ἀλκης Παπασταθόπουλος ανήκει στο queer σινεμά … το gomenaki είναι μια queer φιγούρα.

Τι να περιμένουμε απ΄την εμφάνισή σας στα Stay Home Sessions της United We Fly;

Θα παίξουμε κυρίως χορευτικά κομμάτια. Το μότο μας είναι “dance with us”

Πιστεύετε πως οι στιγμές καραντίνας, τις οποίες βιώνουμε, δημιουργούν την ανάγκη για νέους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού;

Σίγουρα δημιουργούνται έντονες ανάγκες έκφρασης αρχικά και λόγω άπλετου χρόνου, εγκλεισμού και αδυναμίας επαφής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο νέοι τρόποι επικοινωνίας γεννιούνται, όπως αυτό το λάιβ σήμερα!

Απολαύστε τες στον παρακάτω σύνδεσμο

 


κεντρική φωτογραφία: Evgenia Bourzoukou

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!