Ο κορονοϊός και η “τιμωρία των αμαρτωλών ομοφυλόφιλων από τον θεό”

09/04/2020

Από τις φυσικές καταστροφές μέχρι την εξάπλωση φονικών ιών, η “τιμωρία των αμαρτωλών ομοφυλόφιλων από τον θεό” αποτελεί εδώ και χρόνια την αγαπημένη δικαιολογία για τους απανταχού φανατικούς θρησκόληπτους και τους ομοφοβικούς συνωμοσιολόγους. Όσο όμως αστείο και γραφικό κι αν ακούγεται όλο αυτό, το γεγονός ότι πάντα θα βρεθεί ένας να συνδέσει την ομοφυλοφιλία με κάτι άσχημο που συμβαίνει, εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόσους εκπροσωπούν οι απόψεις αυτές κι αν τελικά μιλάμε για κάτι που έχει εδραιωθεί στο ασυνείδητο του γενικού πληθυσμού. 

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, εκπρόσωποι αρκετών θρησκειών και δογμάτων έδειξαν με το δάκτυλό τους “τους ομοφυλόφιλους ως ηθικά υπεύθυνους για αυτό που συμβαίνει”. Κι όχι, καθόλου δε μιλάμε εδώ για γραφικούς χαρακτήρες -σαν κι αυτούς που έχουν συνηθίσει να βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιθέτως, μιλάμε για άτομα υψηλής αποδοχής, ικανά να επηρεάζουν απόψεις πολλών προσώπων. Για παράδειγμα, ο κληρικός/καθηγητής Ralph Drollinger, υπεύθυνος για μαθήματα των γραφών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ (και κοντά στον Τραμπ), ο οποίος υποστήριξε πως ο κορονοϊός σχετίζεται με την οργή του θεού απέναντι σε κοινωνικές ομάδας, όπως αυτή των γκέι.

“Η αγάπη του Θεού δείχνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να μετανοήσουμε, επειδή η Βίβλος διδάσκει ότι οι ομοφυλόφιλοι χάνουν την ψυχή τους και ο Θεός καταστρέφει τις LGBT κοινωνίες”, δήλωσε ο πάστορας Steven Andrew της χριστιανικής εκκλησίας των ΗΠΑ με επίσημο δελτίο τύπου ενώ τον προηγούμενο μένα ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ιερέας Earl Walker Jackson έκανε σύνδεση μεταξύ του “ομοφυλοφιλικού κινήματος και του κορονοϊού”, στην εκπομπή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ραβίνος Meir Mazuz (Ισραήλ), ο οποίος σε τοποθέτησή του δήλωσε πως “ο κορονοϊός αποτελεί θεία τιμωρία για τα Pride που πραγματοποιούνται στον κόσμο”.

Πιο κοντά μας, ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, κατηγόρησε -μεταξύ άλλων- τις αμαρτίες της σάρκας για τον ιό ενώ κάτι αντίστοιχο μοιράστηκε και ένας ιερέας στην Καβάλα, με κείμενο που ανέβασε σε ομάδα πιστών στο Facebook, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κορονοϊό “ως ευλογία αφού σταμάτησε τα pride κι όχι μόνο”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε να σταματήσει η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό, τονίζοντας ότι οι απόψεις αυτές τροφοδοτούν το στίγμα και τις διακρίσεις.

Διαβάστε επίσης

https://avmag.gr/120741/quot-na-fygete-giati-os-gkei-tha-eiste-oi-protoi-poy-tha-molyntheite-ap-to-koronoio-quot/

Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο οι απόψεις των παραπάνω προσώπων που συντηρούν την εικόνα του “αμαρτωλού ομοφυλόφιλου”.

“Νομίζω πως η άποψη ότι εμείς οι γκέι είμαστε αμαρτωλοί και ότι έχουμε κάποιο βαθμό υπευθυνότητας για ιούς, όπως αυτός, συντηρείται και από τις πολιτικές που εφαρμόζουν αρκετοί οργανισμοί υγείας”, δηλώνει o Randy – ένας γκέι άνδρας απ΄τις ΗΠΑ – στο Reuters.

Αυτή τη στιγμή ακτιβιστές απ΄όλο τον κόσμο ζητούν απ΄τις κυβερνήσεις τους να επιτρέψουν στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δώσουν αίμα (σ.σ. άνδρες πoυ κάνoυν σεξ με άλλoυς άνδρες), ειδικά τώρα που εξ αιτίας της πανδημίας οι προμήθειες αίματος είναι περιορισμένες.

Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν να δώσουν αίμα λόγω της ανάγκης για κοινωνική απόσταση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αλλά προφανώς χρειάζονται ακόμα δότες για ατυχήματα, για ασθενείς με καρκίνο αλλά και πολλές άλλες καταστάσεις που απαιτούν αίμα.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στους gay και bi άνδρες που έχουν αναρρώσει απ΄τον κορονοϊό να δωρίσουν το πλάσμα τους ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το FDA αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους γκέι και bi αιμοδότες.

Μέχρι τώρα στις ΗΠΑ, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, μπορούσαν να δώσουν αίμα μόνο αν απείχαν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες. Ο νέος κανονισμός όμως μειώνει το διάστημα αυτό αποχής από 12 σε 3 μήνες.

Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι ομοφυλόφιλοι αποκλείονται εντελώς από την αιμοδοσία, συντηρώντας έτσι το στερεότυπο και του στίγμα “μολυσμένου και αμαρτωλού ομοφυλόφιλου”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!