Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν λιγότερο τεταμένες σχέσεις σύμφωνα με έρευνα

22/02/2020
από

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα ομόφυλα ζευγάρια νιώθουν γενικότερα περισσότερο ικανοποιημένα στον γάμο τους απ’ τα ετερόφυλα.

Η έρευνα, “Marital Strain and Psychological Distress in Same‐Sex and Different‐Sex Couples(Συζυγικές Εντάσεις και Ψυχολογική Δυστυχία στα Ομόφυλα και Ετερόφυλα Ζευγάρια), εστίασε σ’ ένα δείγμα 756 μεσήλικων ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, και συγκεκριμένα σε 378 γκέι, λεσβιακούς και ετερόφυλους γάμους και τους ζητήθηκε να κρατάνε ένα καθημερινό ημερολόγιο αναφορικά με το άγχος που σχετίζεται με τους γάμους τους και τους συντρόφους τους.

Βρέθηκε ότι οι γυναίκες σ’ ετερόφυλους γάμους παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα “ψυχολογικής δυστυχίας”, σύμφωνα με τους “The New York Times“. Οι άνδρες σε ομόφυλους γάμους παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι άνδρες στους ετερόφυλους γάμους κι οι γυναίκες στους ομόφυλους βρέθηκαν στη μέση, αναφέροντας παρόμοια επίπεδα δυσφορίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Michael Garcia, προηγούμενη έρευνα είχε καταλήξει στο ότι “οι γυναίκες γενικά ήταν πιθανό ν’ αναφέρουν τη μεγαλύτερη απελπισία στη σχέση“. Η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση των ετερόφυλων γάμων. Αυτοί “υπόκεινται περισσότερο σε ένταση, κακή επικοινωνία και δυσαρέσκεια σε αντίθεση με τους ομόφυλους γάμους”, αναφέρουν οι Times, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαφορά αυτή προκαλείται απ’ τους τυπικούς ρόλους των φύλων και τις προσδοκίες που υπάρχουν σχετικά μ’ αυτούς.

Η μοιρασιά των οικιακών καθηκόντων είναι ένας καίριος παράγοντας για τη σταθερότητα των συζυγικών σχέσεων. Όταν οι δουλειές αυτές δεν κατανέμονται εξίσου ανάμεσα στους συντρόφους, αυτό μπορεί να προκαλέσει διαμάχη. Όπως επισημαίνουν οι Times, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι τα πιο χαρούμενα και περισσότερο σεξουαλικά ικανοποιημένα ζευγάρια είναι αυτά που χωρίζουν τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή του παιδιού με τον πιο ισότιμο τρόπο. Τα ζευγάρια, όπου ο/η ένα/μία σύζυγος κάνει το μεγαλύτερο μέρος απ’ τις δουλειές αυτές, παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συζυγικών εντάσεων.

Τέλος, οι ομόφυλοι γάμοι είναι λιγότερο πιθανό να τηρήσουν αυτού του είδους τ’ αυστηρά πρότυπα των φύλων στην μοιρασιά των οικιακών καθηκόντων, ενώ την ίδια στιγμή τα ετερόφυλα ζευγάρια τείνουν να βλέπουν ορισμένες δουλειές του σπιτιού ως “γυναικείες” κι “ανδρικές”. Αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πιθανότερο να κατανείμουν ισότιμα τις δουλειές του σπιτιού.




Δες και αυτό!