Αντισύλληψη και διακοπή περιόδου

01/02/2020
από

Πολλά άτομα επιλέγουν να διακόψουν την περίοδο τους για μήνες ή και χρόνια. Αυτή η επιλογή μπορεί να πηγάζει από τους έντονους πόνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν, τη βαριά αιμορραγία ή και λόγω ασθενειών και παθήσεων, όπως η ενδομητρίωση. Επίσης, τρανς άνδρες και non-binary άτομα, εκτός από αυτά, ίσως να νιώθουν δυσφορία με αυτήν την πλευρά της φυσιολογίας τους.

Για τη διακοπή της περιόδου γίνεται χρήση ορισμένων μεθόδων αντισύλληψης. Εάν ο σκοπός είναι η μακροχρόνια διακοπή της, κάποιες μέθοδοι είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες. Οι περισσότερες όμως δεν αποτελούν ρίσκο για την υγεία του ατόμου που τις χρησιμοποιεί. Η βάση των μεθόδων αντισύλληψης είναι διάφορες ορμόνες που επηρεάζουν τον εμμηνορησιακό κύκλο. Αυτές είναι το αντισυλληπτικό εμφύτευμα, το ορμονικό σπιράλ (IUD), ο κολπικός δακτύλιος, η αντισυλληπτική ένεση προγεστερόνης, και ένας συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών. Καμία από αυτές τις μεθόδους όμως δεν εξαφανίζει τελείως την περίοδο. Επίσης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αιμορραγίας ανάμεσα στις περιόδους. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά την κάθε μέθοδο.

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα είναι μια πολύ μικρή και λεπτή ράβδος, η οποία τοποθετείται από έναν ειδικό ιατρό κάτω από το δέρμα του χεριού. Απελευθερώνοντας ποσότητες προγεστίνης, εμποδίζει την αναπαραγωγική διαδικασία. Συχνά βοηθάει στη μείωση των δεινών της περιόδου και 1 στα 3 άτομα παρατηρούν την πλήρη διακοπή της μετά τον πρώτο χρόνο. Το σπιράλ με προγεστερόνη (IUD) αποτελεί μια μικροσκοπική πλαστική συσκευή σε σχήμα Τ που τοποθετείται μέσα στη μήτρα και διαρκεί έως και 5 έτη. Το ορμονικό IUD τις περισσότερες φορές καταπολεμά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της περιόδου, όπως είναι οι πόνοι και η έντονη ροή αίματος, αλλά και συμπτώματα που εκδηλώνονται από παθήσεις, όπως είναι η ενδομητρίωση και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται και η πλήρης διακοπή της εμμήνου ρύσης. Ο κολπικός δακτύλιος εκτός του ότι εμποδίζει τη σύλληψη, είναι γνωστό πως μειώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τους πόνους της περιόδου. Παράλληλα, με αυτόν τον μικρό δακτύλιο που εφαρμόζεται από το ίδιο το άτομο εντός του κόλπου, είναι εφικτό να διακοπεί τελείως η περίοδος, με την άμεση αλλαγή του μετά την πάροδο 3 με 5 εβδομάδων.

Η αντισυλληπτική ένεση προγεστερόνης λαμβάνεται κάθε τρεις μήνες και είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη διακοπή της περιόδου. Πολλά άτομα χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, ώστε να μειώσουν τη ροή τους. Μετά από έναν χρόνο χρήσης, το 50% των ατόμων σταματάνε να έχουν περίοδο, ωστόσο η αιμορραγία εκτός περιόδου είναι συχνή. Το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη, είναι από τις πιο συχνές μεθόδους για την παύση της περιόδου. Συνήθως τα βρίσκουμε σε πακετάκια που αποτελούνται από 21 χάπια που περιέχουν τις ορμόνες, και 7 χάπια με αδρανές φάρμακο (placebo). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τους πόνους περιόδου και τη ροή. Για τη μείωση των περιόδων ετησίως, συνιστούνται τα αντισυλληπτικά χάπια ή ο κολπικός δακτύλιος. Για τη μακροχρόνια διακοπή της περιόδου, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι οι αντισυλληπτικές ενέσεις, το ορμονικό σπιράλ και τα χάπια μακροχρόνιας χρήσης. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε για να διακόψει κάποιο άτομο την περίοδο και να βρει τη μέθοδο που ταιριάζει για αυτό, πρέπει να συνεργαστεί και να μιλήσει με τον ιατρό του.




Δες και αυτό!