Από χθες (20 Ιανουαρίου 2020), τα σχολεία της Αγγλίας έχουν ξεκινήσει τις παραγγελίες τους για δωρεάν προϊόντα περιόδου, μετά από χρόνια έντονης εκστρατείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια γύρω από την περίοδο, αλλά και ο στιγματισμός της.

Η εκστρατεία αρχικά και η ανάληψη ευθύνης από την Αγγλία σήμερα, στοχεύουν ώστε κανένα άτομο, που χρειάζεται να χρησιμοποιεί κάθε μήνα προϊόντα περιόδου, να μη χρειάζεται να χάσει το μάθημα, επειδή δεν έχει τα χρήματα για να τα αγοράσει.

“Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο για όλα τα άτομα, να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα περιόδου, όπου και όταν τα χρειάζονται. Αυτό το πρόγραμμα θα ασχοληθεί με τα προβλήματα αυτά, ώστε τα νεαρά άτομα να μπορούν να συνεχίζουν την καθημερινή τους ζωή χωρίς να αποκλείονται” , δήλωσε η Μισέλ Ντονέλαν (Michelle Donelan), υπουργός παιδιών και οικογενειών.

Τα προϊόντα που διατίθενται στο νέο πρόγραμμα, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία και ιδρύματα, περιλαμβάνουν σερβιέτες, ταμπόν και επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένα στα δέκα κορίτσια ηλικίας 14 έως 21 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την αγορά προϊόντων υγιεινής, ενώ το 49% έχει χάσει μια ολόκληρη μέρα από το σχολείο, λόγω της περιόδου. Το 42% των παιδιών ηλικίας 14 έως 21 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκε να καταφύγει σε προσωρινές λύσεις, όπως οι κάλτσες ή το ρολό υγείας.

Η Σκωτία εφάρμοσε παρόμοια πολιτική τον Αύγουστο του 2018, βοηθώντας 395.000 μαθητές και μαθήτριες “να απαλλαγούν από τη μάστιγα της περιόδου της φτώχειας” , όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε η κυβέρνηση.

Η Ουαλία έφερε χρηματοδότηση για δωρεάν προϊόντα περιόδου στα σχολεία τον Απρίλιο του 2019, ενώ μια τοπική αρχή στη Βόρεια Ιρλανδία προσφέρει δωρεάν προϊόντα σε δημόσιους χώρους.

Οι παραγγελίες από τα σχολεία της Αγγλία για προϊόντα περιόδου αναμένεται να παραδοθούν εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Αφαιρείται το “γυναικείο σύμβολο” μετά από πιέσεις τρανς ακτιβιστριών/ών