Ζακ Κωστόπουλος: Διακριτή μεταχείριση των δραστών καταγγέλλουν οι δικηγόροι της οικογένειας

21/01/2020
από

Ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου με αφορμή το παραπεμπτικό βούλευμα που “ρίχνει στα μαλακά” τους δράστες καθώς δεν τους αποδίδει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

“Να μη γίνει ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας” τονίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας με αφορμή το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, ο μεσίτης και 4 αστυνομικοί. Το αδίκημα που τους έχει αποδοθεί είναι αυτό της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

“Η τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών” τονίζουν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι.

Όλη η ανακοίνωση

Η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Ζαχαρία Κωστόπουλου σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος.

Η τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών.

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και η κλασική νομική αξιολόγηση των κρίσιμων περιστατικών έρχονται σε σαφή αντίθεση με τις κρίσεις και τις παραδοχές του βουλεύματος αλλά και την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η ελπίδα για δίκαιη και ορθή δικαστική κρίση περιορίζεται από το στενό πλαίσιο διάγνωσης που τίθεται από τα αποδοθέντα αδικήματα.

Καλούμε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου. Για να μη γίνει ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας.

Οι πληρεξούσιες δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου

Αννυ Παπαρρούσου

Χρύσα Πετσιμέρη

Κλειώ Παπαπαντολέων




Δες και αυτό!