Η Γιόχανσον για τον κακό χειρισμό της στο θέμα ενσάρκωσης τρανς ρόλων

02/12/2019
από
Η Γιόχανσον για τον κακό χειρισμό της στο θέμα ενσάρκωσης τρανς χαρακτήρων: "Ήμουν απαίδευτη"
Η Γιόχανσον για τον κακό χειρισμό της στο θέμα ενσάρκωσης τρανς χαρακτήρων: "Ήμουν απαίδευτη"

Η Σκάρλετ Γιόχανσον (Scarlett Johansson) πέρσι είχε δεχτεί να ενσαρκώσει ως ηθοποιός τον χαρακτήρα ενός τρανς άνδρα και στη συνέχεια επανειλημμένα φαινόταν να μην καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα μ’ αυτό. Αλλά τώρα, έχει καταλάβει το λάθος της και παραδέχεται ότι πραγματικά τα έκανε θάλασσα.

 "Δε χειρίστηκα σωστά την κατάσταση, δεν ήμουν ευαισθητοποιημένη, ήμουν απαίδευτη"

“Δε χειρίστηκα σωστά την κατάσταση, δεν ήμουν ευαισθητοποιημένη, ήμουν απαίδευτη”

Η Γιόχανσον προτάθηκε για τον ρόλο ενός τρανς άνδρα, που υπήρξε στ’ αλήθεια, τον Dante “Tex” Gill στην ταινία Rub & Tug το περασμένο καλοκαίρι. Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο αμέσως κατήγγειλαν την απόφαση της ομάδας του casting, με αποτέλεσμα, τελικά η Γιόχανσον να αποσυρθεί. Αλλά, πριν την αποχώρησή της έκανε ένα σχόλιο, που έλεγε ότι παραπέμπει όποιο άτομο έχει θέμα με την απόφαση της ομάδας του casting στον Τζέφφρεϊ Τάμπορ (Jeffrey Tambor), στον Τζάρεντ Λέτο (Jared Leto) και στην Φελίσιτι Χάφμαν (Felicity Huffman), cis ηθοποιοί όλες/οι τους, που είχαν πάρει την ατυχή απόφαση να ενσαρκώσουν ρόλους τρανς ατόμων.

Σήμερα, όμως, σε συνέντευξή της για το Vanity Fair, η Γιόχανσον παραδέχτηκε ξεκάθαρα ότι ήταν τρομερός ο τρόπος που προσέγγισε τις κριτικές:

“Εκ των υστέρων (καταλαβαίνω ότι) δεν χειρίστηκα σωστά την κατάσταση. Δεν ήμουν ευαισθητοποιημένη, κατά την αρχική μου αντίδραση σ’ αυτό. Δεν ήμουν πλήρως ενημερωμένη για το πώς αισθάνθηκε η τρανς κοινότητα για τους τρεις αυτούς ηθοποιούς – και πώς αισθανόταν γενικά όταν cis άτομα ενσαρκώνουν τρανς άτομα. Δε γνώριζα αυτήν τη συζήτηση – ήμουν απαίδευτη» .

Και συνέχισε:

“Έτσι, έμαθα πολλά μέσα από αυτή τη διαδικασία. Έκρινα λάθος την κατάσταση… Ήταν μια δύσκολη στιγμή. Ήταν σαν ανεμοστρόβιλος. Ένιωσα άσχημα γι ‘αυτό. Το να αισθάνεσαι σαν να κλείνεις τα αφτιά σου σε κάτι, δεν είναι καθόλου ωραίο συναίσθημα.” 

Η ηθοποιός είχε δηλώσει στο Out, όταν αποσύρθηκε από την ταινία Rub & Tug ότι:

«Τρέφω μεγάλη εκτίμηση και αγάπη για την τρανς κοινότητα και είμαι ευγνώμων, που η συζήτηση σχετικά με τη συμπεριληπτικότητα στο Χόλιγουντ συνεχίζεται. Σύμφωνα με την GLAAD, οι LGBTQ+ χαρακτήρες μειώθηκαν το 2017 σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μηδενική εκπροσώπηση τρανς χαρακτήρων σε μεγάλες στουντιακές κυκλοφορίες. Αν και θα ήθελα πολύ να έχω την ευκαιρία να δώσω ζωή στην ιστορία και τη μετάβαση του Ντάντε, καταλαβαίνω γιατί πολλά άτομα νιώθουν πως θα έπρεπε να ερμηνευθεί από ένα τρανς άτομο, και είμαι ευγνώμων που αυτή η συζήτηση σχετικά με το κάστινγκ, αν και αμφιλεγόμενη, έχει πυροδοτήσει έναν ευρύτερο διάλογο σχετικά με την ποικιλομορφία και την αναπαράσταση στο σινεμά» .

Αν και ακολούθως τότε, υπερασπίστηκε την ιδέα ότι όλες/οι οι ηθοποιοί θα πρέπει να μπορούν να υποδυθούν οποιονδήποτε ρόλο, τουλάχιστον σήμερα φαίνεται πως έχει αναγνωρίσει το λάθος της και είναι από τις λίγες περιπτώσεις διασημοτήτων που το κάνουν δημόσια.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη της Γιόχανσον στη Vanity Fair στα αγγλικά εδώ.

Η Σκάρλετ Γιόχανσον παραιτήθηκε από ρόλο μετά από αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας




Δες και αυτό!