Colour Youth: “Χωράνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Σύνταγμα;”

28/11/2019
από
Colour Youth: "Χωράνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Σύνταγμα;"
Colour Youth: "Χωράνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Σύνταγμα;"

Η Colour Youth δημοσίευσε επίσημο δελτίο τύπου σχετικά με την καταψήφιση της συνταγματικής απαγόρευσης των διακρίσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή/και χαρακτηριστικών φύλου.

Διαβάστε το:

Colour Youth: “Χωράνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Σύνταγμα;”

Με μεγάλη απογοήτευσή μας είδαμε τη συνταγματική καθιέρωση της απαγόρευσης των διακρίσεων βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5, παρ. 2), να καταψηφίζεται.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την κυβερνητική της πλειοψηφία, επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, την προσήλωσή της στον οπισθοδρομισμό και στην άρνηση να προστατεύονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών, ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους. Αγνοεί επιδεικτικά την ιδιαίτερη και απροστάτευτη θέση στην οποία βρίσκονται αυτοί οι πολίτες, ακριβώς επειδή κατέχουν αυτές τις ταυτότητες, χρησιμοποιώντας το χονδροειδές πρόσχημα ότι το Σύνταγμα προστατεύει όλες τις ομάδες πολιτών από τις διακρίσεις. Η αρνητική ψήφος της Νέας Δημοκρατίας μας προξενεί αγανάκτηση το λιγότερο, αλλά βέβαια εντύπωση μας κάνει, με βάση τις θέσεις του ΜέΡΑ25 για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, και η απογοητευτική καταψήφιση από μεριάς του ΜέΡΑ25, η οποία μας φαίνεται απολύτως ακατανόητη.

Η Colour Youth αξιώνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αντιμετωπιζόμαστε από την Πολιτεία με σεβασμό ως ισότιμοι πολίτες και να προστατευόμαστε από το κράτος δικαίου. Καταδικάζουμε τις συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης απέναντι στο διαφορετικό, την ακραιφνή καταστολή απέναντι στους συμπολίτες μας που διεκδικούν τα δικαιώματα τους, την παντελή αδιαφορία της για τις υπάρξεις μας ως πολίτες, φοιτήτριες, εργαζόμενες, φορολογούμενες, αγωνιζόμενες.

Στη σκιά των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων, η Colour Youth, ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, θα αναβάλει την προγραμματισμένη συνάντηση στελεχών της με τα μέλη της Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, αντικείμενο της οποίας θα ήταν η παρουσίαση του έργου E.T.Ho.S. και των θέσεων και προτάσεων μας για τη βελτίωση της αναπαράστασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων στο δημόσιο λόγο, αλλά και εν γένει των θέσεων και διεκδικήσεων της οργάνωσης για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα – και κάθε θεσμικό φορέα – για να είναι ουσιαστικός και εποικοδομητικός πρέπει να διεξάγεται σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού, ειλικρίνειας και θέλησης για συνεργασία.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του κυβερνώντος κόμματος, οι προϋποθέσεις αυτές δεν τηρούνται, καθώς για ακόμα μια φορά, η Νέα Δημοκρατία απέτυχε να μετουσιώσει σε πράξεις τις δεσμεύσεις της απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ως οργάνωση που συμμετείχε ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου -ενός νομοσχεδίου καίριας σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων- δεν ξεχνάμε πως, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών, αλλά και του ίδιου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, για στήριξη του νομοσχεδίου, αυτό δε συνέβη.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την ανησυχία μας για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας μειονοτικών ομάδων (συμπεριλαμβανομένης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας). Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο σε συνδυασμό με τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και την πληθώρα περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας για τα οποία δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική τοποθέτηση από στελέχη της κυβέρνησης.

Καλούμε το κυβερνητικό κόμμα να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική και τις θέσεις του ως προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δεσμευτεί έμπρακτα στην προώθηση της ισότητας όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, όπως πράττουν, αν μη τι άλλο, πολλά μεγάλα κόμματα ανά την Ευρώπη, της ίδιας πολιτικής οικογένειας στην οποία θέλει να ανήκει η Νέα Δημοκρατία.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!