Επειδή, το συμβούλιο της τοπικής αστυνομίας του ζήτησε «να μετριάσει την ομοφυλοφιλία του» αν ήθελε να πάρει προαγωγή.

Ο Keith Wildhaber, ο οποίος φέρεται ότι πέρασε από τη διαδικασία έγκρισης προαγωγής 23 φορές, κέρδισε την αγωγή, που είχε καταθέσει εναντίον της αστυνομίας του Σαιντ Λούις, κατηγορώντας την για διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο γκέι αξιωματικός της αστυνομίας του Μισσούρι υπέβαλε την αγωγή κατά του Τμήματος της Αστυνομίας, στο οποίο υπηρετεί το 2017, επειδή προσπεράστηκε η προαγωγή, που δικαιωματικά άξιζε να πάρει, όχι μία ούτε δύο, αλλά 23 φορές. Μάλιστα, ένας ανώτερός του, τον είχε αποκαλέσει “fruity” (σα να λέμε “συκιά” ή “τοιούτος” σε ελεύθερη απόδοση) .

“Αγανάκτησα πια μ’ αυτό” , δήλωσε ο Wildhaber στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την St Louis Post-Dispatch.

“Νομίζω ότι είπα κάτι του τύπου: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση το 2014. “Ήταν καταστροφικό να το ακούω” .

Ο Wildhaber δήλωσε ότι ο John Saracino, πρώην μέλος του συμβουλίου των αστυνομικών του Σαιντ Λούις, του είπε “να μετριάσει την ομοφυλοφιλία του” . Φυσικά, ο Saracino το αρνήθηκε.

Η Donna Woodland, όμως, μάρτυρας στη δίκη, υποστήριξε την καταγγελία του Wildhaber. Η Woodland δήλωσε ότι είχε ακούσει τον αρχηγό της αστυνομίας του Σαιντ Λούις, Guy Means, να λέει ότι ο Wildhaber ήταν «πολύ ανοιχτός με την ομοφυλοφιλία του και έπρεπε να μαζευτεί, εάν ήθελε ένα λευκό πουκάμισο [προαγωγή]» .

Είπε, ακόμη, ότι ο Means της ανέφερε το εξής: “Το ξέρεις γι’ αυτόν, έτσι; Είναι fruity.” 

Το δικαστήριο αποζημίωσε τον Wildhaber με:

  • 1,9 εκατομμύρια δολάρια για πραγματικές ζημίες και
  • 10 εκατομμύρια δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις για τον ισχυρισμό διακριτικής μεταχείριση.

Διαπίστωσε, επίσης, ότι ο Wildhaber είχε πέσει θύμα αντιποίνων μετά την κατάθεση της δίκης του. Έτσι, προστέθηκαν άλλα:

  • 999.000 δολάρια σε πραγματικές ζημίες και
  • Επιπλέον 7 εκατομμύρια δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις για την κατηγορία αυτή.

“Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα” , δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα άτομο από τους ενόρκους. “Εάν κάνεις διακρίσεις θα πληρώσεις ακριβά το τίμημα…Δεν μπορείς να υπερασπιστείς το αδικαιολόγητο” .

Η διοικητής του Σαιντ Λούις, Sam Page, δήλωσε ότι θα διορίσει νέα μέλη στο συμβούλιο της τοπικής αστυνομίας:

“Το αστυνομικό μας τμήμα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου κάθε μέλος της κοινότητας και κάθε αξιωματικός αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις για την απασχόληση στο τμήμα πρέπει να γίνονται με βάση την αξιοκρατία και ποιος είναι ο καλύτερος για τη δουλειά. Έρχεται ο καιρός για αλλαγές στην ηγεσία και η αλλαγή πρέπει να αρχίσει από την κορυφή.”