Αναθεώρηση Συντάγματος χωρίς σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου;

13/10/2019

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (9 & 10/10) συνεχίσθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Η συνεδρίαση της Πέμπτης αφιερώθηκε στα άρθρα για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το syntagmawatch.gr, “από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των κομμάτων διαφάνηκε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τα λεγόμενα κοινωνικά δικαιώματα και συγκεκριμένα τα άρθρα 21 και 22. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η προβλεπόμενη συνταγματική προστασία είναι επαρκής και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η οικονομική δυνατότητα να στηριχθούν αυτά τα δικαιώματα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα όσα συνέβησαν στην περίοδο των Μνημονίων, υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο για διευρυμένη προστασία των δικαιωμάτων αυτών σε θέματα όπως π.χ. η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία κ.λπ.”.

Τι έγινε με το άρθρο 5

Ως προς το άρθρο 5 παρ. 2 (εναντίωση στις διακρίσεις λόγω χαρακτηριστικών φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού) που αφορά στην πρόταση για προσθήκη των εννοιών «ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», δεν σημειώθηκε σύγκλιση και συνεπώς εύλογα πιθανολογείται ότι η πρόταση αναθεώρησης δεν θα εγκριθεί τελικά.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή του μορφή το άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με την πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε να συμπληρωθεί με αναφορά στην προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Για την ιστορία τον περασμένο Ιανουάριο, είχε περάσει από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η τροποποίηση του Άρθρου 5, για προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Γιώργου Μαυρωτά, από το Ποτάμι, ενώ είχε καταψηφίσει η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η αλλαγή για το άρθρο αυτό να συγκεντρώσει λιγότερους από 180 ψήφους (το ίδιο ίσχυσε και στη ψηφοφορία Μαρτίου) και έτσι να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη πιθανότητα υπερψήφισης του, καθώς τώρα χρειάζονταν 180+ ψήφοι υπέρ και όχι 151.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ολοκληρώνεται από μία, αλλά από δύο διαφορετικές Βουλές (αυτή είναι η δεύτερη) με την μεσολάβηση εκλογών. Μια διάταξη του Συντάγματος για να θεωρηθεί αναθεωρητέα πρέπει να περάσει από την «σκόπελο» και των δύο ψηφοφοριών με τουλάχιστον 151 ψήφους. Στην δεύτερη Βουλή χρειάζεται 180 ψήφους για να αναθεωρηθεί. Αν πάρει ήδη από τώρα τις 180 ψήφους, στην δεύτερη Βουλή χρειάζεται μόνο 151 ψήφους.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!