Oι ομοφοβικοί νόμοι στην Αφρική “καταδικάζουν σε θάνατο” τους οροθετικούς γκέι άνδρες

09/10/2019

Κάθε χρόνο, χιλιάδες γκέι άνδρες κινδυνεύουν να πεθαίνουν στην Αφρική από ασθένειες που σχετίζονται με τον HIV, εξ αιτίας των ομοφοβικών νόμων που τους απομακρύνουν από το να εξεταστούν και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο The Lancet HIV journal.

Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα βασίστηκε στις πληροφορίες που έλαβε από 45.000 γκέι άνδρες σε 28 αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, το Μαλάουι και η Νιγηρία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο ένας στους τέσσερις απ΄αυτούν που ζουν με τον HIV, λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία.

Επιπλέον, μόνο οι μισοί απ΄αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν εξεταστεί τους τελευταίους 12 μήνες, με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στους ομοφοβικούς νόμους, που ισχύουν σε πολλές απ΄αυτές τις χώρες. Νόμους που προωθούν το στίγμα και τις διακρίσεις ενώ παράλληλα εναντιώνονται στα HIV/AIDS προγράμματα που απευθύνονται σε γκέι άνδρες.

“Διαπιστώσαμε ότι χώρες που έχουν υιοθετήσει αντί -ΛΟΑΤΚΙ νόμους ή τιμωρούν αυστηρά τις ομόφυλες σχέσεις έχουν χαμηλότερα ποσοστά εξέτασης για τον HIV”, δήλωσε η Κέιτ Μίτσελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Imperial College London. “Αυτό οφείλεται κυρίως στο στίγμα.”

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 470.000 άτομα που ζουν με τον HIV στην Αφρική συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο, γιατί δεν εξετάζονται ή δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% όλων των παγκόσμιων θανάτων που σχετίζονται με τον HIV.

Οι αφρικανικές χώρες έχουν κάποιους από τους πιο ομοφοβικούς νόμους στον κόσμο. Οι ομόφυλες σχέσεις θεωρούνται ταμπού και το γκέι σεξ αποτελεί έγκλημα σε όλη την ήπειρο, με τιμωρίες από φυλάκιση έως θάνατο.

Μια έκθεση του 2019 διαπίστωσε ότι 32 αφρικανικές χώρες, από 54 συνολικά έθνη, ποινικοποιούν τις σχέσεις του ιδίου φύλου. Η Νότια Αφρική είναι το μοναδικό αφρικανικό έθνος που έχει νομιμοποιήσει τους γκέι γάμους.

Οι ακτιβιστικές ομάδες υποστηρίζουν ότι οι νόμοι προωθούν την ομοφοβία σε όλη την ήπειρο και χρησιμοποιούνται καθημερινά για να κυνηγήσουν και να διακρίνουν τις σεξουαλικές μειονότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά την προκατάληψη.

Τα εγκλήματα μίσους, όπως ο εκβιασμός, η σωματική και η σεξουαλική επίθεση έχουν γίνει καθημερινότα με τους περισσότερους να φοβούνται να πάνε στην αστυνομία.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!