Μια συζήτηση για τη βία στην Ελλάδα

04/10/2019

Μη θεωρείτε ότι είναι εύκολο να μιλώ για τη βία σε γενικό πλαίσιο ή βιωματικό. Το σώμα δεν ξεχνά. Και κάτι πιο βασικό. Η βία δεν είναι μόνο σωματική κακοποίηση, βιασμός ή δολοφονία. Έχει άπειρες μορφές, που η καθεμία από αυτές πάντα κάτι αφήνει. Και η “παγίδα” είναι όταν αυτό συμβαίνει συχνά και επαναλαμβανόμενα. Γίνεται “κανονικότητα” για τα θύματα.

Το συναντώ καθημερινά και γίνομαι έξαλλη, όταν αντιλαμβάνομαι την παθητικότητα της συνθήκης αυτής. Απ’ την άλλη, είναι πιο σημαντική η ενημέρωση και προβολή ενός τόσο ενδιαφέροντος θέματος, που μπαίνει αυτόματα σε δεύτερη μοίρα η δική μου δυσφορία.

Να ευχαριστήσω δημόσια την Ηλιάνα Φωκιανάκη για την τιμή και την πρόταση, απ’ τη στιγμή που γνωρίζω με πόσο “επαγγελματισμό” και ιδίως ανθρωπιά, δημιουργεί στο χώρο της τέτοιες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο λοιπόν, στις 19.00 σας περιμένω σε μια συζήτηση με θέμα την “αργή και γρήγορη βία στην Ελλάδα”.

Άννα Κουρουπού


Πληροφορίες για την εκδήλωση

Στο δημόσιο πρόγραμμα που πλαισιώνει την έκθεση των Forensic Architecture “Βία, Γρήγορη και Αργή”, θα συζητηθούν οι νέες μορφές βίας που αναδύονται από τις αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, οι οποίες αναζωπυρώνουν τις φασιστικές και ξενοφοβικές ρητορικές μέσω ενός νέου είδους απολυταρχισμού, ο οποίος κάποιες φορές επιτελείται ακόμα και από εκλεγμένες κυβερνήσεις -και κατ’επέκταση τους ίδιους τους πολίτες.

Στο δεύτερο κομμάτι του δημοσίου προγράμματος, συζητάμε την περίπτωση της Ελλάδας και την αυξομείωση αλλά και κανονικοποίηση της κρατικής βίας την τελευταία δεκαετία.

Σε μια κοινή παρουσίαση-συζήτηση, οι Anna Kouroupou, Maria Louka και Yiannis Baboulias, θα αναλύσουν τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται σε πολλαπλά επίπεδα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη.

iNFO

Σάββατο 5/10, State of Concept Athens: Τούσα Μπότσαρη 19

Η σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook

 




Δες και αυτό!