Πέντε φορές που καταλάβαμε ότι κάτι τρέχει με την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ

17/10/2021

Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ, τρία χρόνια χωρίς απονομή δικαιοσύνης. Πολλά είναι αυτά που προβληματίζουν σχετικά με την διαχείριση της υπόθεσης της δολοφονίας του. Εμείς απλά αναφέρουμε πέντε απ΄αυτά…

Η διαδικασία της ανάκρισης που έκλεισε πολύ νωρίς 

Παρά την εξαιρετικά προβληματική κατάθεση του μάρτυρα με τα κίτρινα (που η αστυνομία πεισματικά ξεχνούσε να εξετάσει και χρειάστηκε η επέμβαση του ανεξάρτητου Forensic Architecture για να ταυτοποιηθεί) και παρά το ότι αρκετό υλικό αλλά και πρόσωπα/μάρτυρες δεν πέρασαν ποτέ από την πόρτα του ανακριτή, η διαδικασία της ανάκρισης έκλεισε στις 16 Απριλίου.

Η ΕΔΕ και το πειθαρχικό που ακόμη δεν έχει γίνει

Ήταν το περασμένο Δεκέμβριο όταν πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο του πορίσματος της ΕΔΕ. Για εσάς που δε θυμάστε, το πόρισμα προτείνει απόταξη για τους τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς ενώ για τους υπόλοιπους αργία με απόλυση. Το επόμενο βήμα ήταν φυσικά το πειθαρχικό, το οποίο ορίστηκε για τις 24 Ιουνίου και δεν έγινε ποτέ, αφού ο συνήγορος (πλέον και βουλευτής της ΝΔ) Θάνος Πλεύρης, ζήτησε αναβολή. Τρεις μήνες μετά κι όλα δείχνουν μια “απροθυμία” στο να οριστεί μια νέα ημερομηνία.

Το πόρισμα του εισαγγελέα που μάθαμε στο “παρεμπιπτόντως”

Μόνο όταν η οικογένεια του Ζακ αποφάσισε να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση (11/09/19) σχετικά με τον προσδιορισμό της δίκης, οι συνήγοροι ενημερώθηκαν για την εισαγγελική πρόταση (61 σελίδες παρακαλώ) που έχει σταλεί στο δικαστικό συμβούλιο. Ίσως αν η οικογένεια να μην είχε κάνει την ανακοίνωση, ακόμη να το αγνοούσαμε.

Τα αυθαίρετα συμπεράσματα του εισαγγελέα και η “πτώση” των δραστών στα μαλακά

Ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη (δηλαδή των δύο φυσικών αυτουργών) καθώς και τεσσάρων αστυνομικών για το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Η πρόταση του εισαγγελέα διατηρεί στην ουσία το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τόσο ο καταστηματάρχης όσο και ο μεσίτης να μην κατηγορούνται προς το παρόν για ανθρωποκτονία με δόλο ή ενδεχόμενο δόλο, όπως ζητάει η οικογένεια του θανόντος. Όπως δήλωσε στην Αυγή η Ά. Παπαρρούσου, μία από τις δικηγόρους της υπόθεσης, “ο εισαγγελέας στην πρότασή του καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των δύο καταστηματαρχών περί άμυνας, σημειώνει ότι αποδείχθηκε ότι δεν τελέστηκε κάποιο αδίκημα από τον Ζ. Κωστόπουλο, ότι οι δράστες «φτάνουν στα όρια του λιντσαρίσματος για να τιμωρήσουν» τον Ζακ, ότι οι αστυνομικοί υπερέβησαν το μέτρο κατά πολύ, εντέλει υπαναχωρεί και με αυθαίρετο τρόπο αναφέρει ότι ήθελαν να τον τραυματίσουν, παρότι η σφοδρότητα των χτυπημάτων δείχνει ότι οι δράστες αποδέχονταν τον ενδεχόμενο θάνατο. Επιπλέον, πουθενά δεν γίνεται κάποια αναφορά για την παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνηθεί το πιθανό ρατσιστικό κίνητρο”. Η οικογένεια του Ζακ έχει καταθέσει μήνυση ζητώντας να μετατραπούν οι κατηγορίες στη σοβαρότερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας για τους δύο πολίτες και τους εννέα αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το ότι οι δράστες της δολοφονίας του Ζακ είναι ελεύθεροι και παρενοχλούν ανενόχλητοι

Καμία τιμωρία οποιασδήποτε μορφής δεν φαίνεται να βαραίνει τους δράστες της υπόθεσης, με κάποιους μάλιστα απ΄αυτούς να παρενοχλούν και να κοροϊδεύουν άτομα που προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην οδό Γλάδστωνος (το σημείο δολοφονίας του Ζακ), όπου ένας από τους κατηγορούμενος παρενόχλησε και κορόιδεψε δημοσιογράφους και φίλους του Ζακ που έτυχε να περάσουν από εκεί.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!