Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι γκέι γάμοι στη Β. Ιρλανδία, αφού η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 13 Ιανουαρίου 2020.

Τα ομόφυλα ζευγάρια που θα υποβάλουν το σχετικό αίτημα, θα πρέπει να περιμένουν 28 ημέρες για να μπορέσουν να παντρευτούν. Αυτό σημαίνει πως όσα ζευγάρια επιλέξουν να κάνουν την αίτηση την πρώτη μέρα που ισχύει ο νόμος, θα μπορούν να παντρευτούν την ημέρα Αγίου Βαλεντίνου.

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου o γκέι γάμος δεν αναγνωρίζεται. Στις 9 Ιουλίου, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του νόμου αν η εκτελεστική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχει αλλάξει έως τις 21 Οκτωβρίου 2019.

Αλλά φαίνεται ότι ο νόμος πρόκειται να αλλάξει νωρίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου της βρετανικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Σώμα των Λόρδων χθες το βράδυ, ο Patrick Corrigan, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε: “Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με κυβερνητικούς υπουργούς και αξιωματούχους για να διασφαλίσουμε ότι οι νομοθετικές υποχρεώσεις εκπληρώνονται έγκαιρα και πλήρως, ώστε τα ζευγάρια εδώ μπορεί να αρχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όπως και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.”