Η αστυνομία ζητά την αθώωση του ρατσιστή μητροπολίτη Μόρφου στην Κύπρο

04/09/2019

Προς αθωωτική απόφαση οδεύει η υπόθεση του Κύπριου μητροπολίτη της Μόρφου, Νεόφυτου, στην Κύπρο, καθώς παρά τα ρατσιστικά του σχόλια, η αστυνομία δεν εντοπίζει διάπραξη ποινικού αδικήματος εκ μέρους του μητροπολίτη. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών την τελική απόφαση για τον μητροπολίτη που προ εβδομάδων είχε εκφραστεί υποτιμητικά κατά της μητρότητας, των γυναικών και των ομοφυλόφιλων αλλά είχε εξισώσει και τις εκτρώσεις με τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου γυναικών και παιδιών, Νίκου Μεταξά στη Κύπρο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο μητροπολίτης Νεόφυτος της Κύπρου φαίνεται πως δεν θα διωχθεί ποινικά για τα πολλά ρατσιστικά σχόλια που είχε κάνει προ εβδομάδων, παίρνοντας θέση κατά της μητρότητας, των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, ενώ είχε εξισώσει και τις εκτρώσεις με τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου γυναικών και παιδιών, Νίκου Μεταξά στη Κύπρο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», δείχνει να πέφτει στο κενό η διερεύνηση για ύπαρξη νομικών παραβιάσεων που είχε ζητήσει στις αρχές Αυγούστου ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου Κώστας Κληρίδης, καθώς η αστυνομία της Κύπρου έκρινε πως δεν εντοπίζεται τελικά η διάπραξη ποινικού αδικήματος εκ μέρους του μητροπολίτη. Με αυτή την εισήγηση πήγε ο φάκελος της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, ο οποίος τώρα μελετάται από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Νεοφύτου κλήθηκε να καταθέσει τελευταίος και έδωσε γραπτή κατάθεση για τα όσα είχε αναφέρει σε ομιλίες του. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα μελετήσει όλο το υλικό που υπάρχει στον ανακριτικό φάκελο και θα αποφασίσει για τις οδηγίες που θα δώσει σχετικά με τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης. Ο ίδιος μπορεί να συμφωνήσει με τους ανακριτές ή να διαφωνήσει ή και να αποφασίσει κάτι άλλο.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας είχαν λάβει μεταξύ άλλων, κατάθεση από τον Κώστα Γαβριηλίδη που είχε προβεί σε σχετική καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, από εκπρόσωπο της Μητρόπολης Μόρφου για την ανάρτηση του σχετικού βίντεο με τις αναφορές του Μόρφου Νεόφυτου καθώς και άλλα πρόσωπα.

Η έρευνα είχε ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη την 1η Αυγούστου, με επιστολή που απέστειλε προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας «για την έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του πανιερώτατου Μητροπολίτη Μόρφου σε σχέση με ομοφυλοφίλους και συναφή θέματα».

Είχε προηγηθεί καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον Κώστα Γαβριηλίδη, σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα, ο οποίος ζητούσε να ερευνηθεί κατά πόσον οι αναφορές του Μόρφου συνιστούν δημόσια ομοφοβική ρητορική μίσους, «αφού, όπως υποστήριξε, με κατασκευασμένα επιχειρήματα υποκινεί και προωθεί τη μισαλλοδοξία προς τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα, ενώ παράλληλα προσβάλλει γονείς ομοφυλόφιλων ατόμων και στοχοποιεί κυρίως τις μητέρες αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης είχε υποστηρίξει πως οι ομοφυλόφιλοι «δημιουργούνται» λόγω σεξουαλικής στάσης. «Είναι πρόβλημα που συνήθως μεταδίδουν οι γονείς στο παιδί. Αυτό συμβαίνει την ώρα της ερωτικής πράξης ή κατά τη διάρκεια της κυοφορίας όταν γίνεται ερωτική πράξη των γονέων όχι φυσιολογική αλλά πρωκτική. Αυτό όταν στη γυναίκα αρέσει δημιουργείται επιθυμία και η επιθυμία μεταδίδεται στο κυοφορούμενο βρέφος».

Παράλληλα, είχε επιχειρήσει να ξεπλύνει τις μαζικές δολοφονίες γυναικών από τον δολοφόνο Νίκο Μεταξά στην Κύπρο, λέγοντας πως δεν πρέπει η κυπριακή κοινωνία να παραβλέπει το υψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να στρέφεται κατά του δολοφόνου και των ειδεχθών εγκλημάτων του, ενώ είχε δηλώσει ικανοποιημένος για την πρόθεση του δολοφόνου να εξομολογηθεί.

«Δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο ψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που σκότωσε ο δολοφόνος. Εσύ έκαμες τρεις εκτρώσεις τα μωρά σου και τώρα υποκριτή και Φαρισαίε κατακρίνεις τον Νικόλα. Και αυτό συνέβη σε πάρα πολλά σπίτια, σε πάρα πολλές οικογένειες.

Δεν νομίζω πως έκλεισε ο κύκλος των δολοφονιών. Έκλεισε ο κύκλος του δολοφόνου Νικόλα. Ξέρω ότι πήγε και εξομολογήθηκε. Κάλεσε ένα φίλο μας πνευματικό, διακριτικό, συμπονετικό και πήγε και εξομολογήθηκε. Τούτο είναι κάτι που τιμά την Κύπρο ότι ακόμα και ο πιο ακραίος δολοφόνος που ακούστηκε μέσα στους τελευταίους αιώνες θα έλεγα, έχει αυτή τη διάθεση της εξομολόγησης».

πληροφορίες: thepressproject.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!