Έγινε η Ελλάδα λιγότερο ομοφοβική μετά το σύμφωνο συμβίωσης;

28/08/2019

H Κύπρος, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες αναγνωρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης είδαν τις μεγαλύτερες θετικές αλλαγές σε σχέση με την ομοφοβία.

Η ομοφοβία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν αναγνωρίζουν νόμιμα τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Σ΄αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από την Ουγγαρία, αναλύοντας τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ερευνας.

Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν κατά πόσον, «οι ομοφυλόφιλοι μπορούν ελεύθερα να αποφασίζουν για τον τρόπο ζωής τους», βαθμολογώντας από το 1 έως το 5.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρατηρήθηκε αύξηση της αποδοχής των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ανάμεσα στο 2002 και 2016. Εκεί που παρουσιάστηκε μείωση, είναι σε χώρες όπως η Ρωσία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία το 2016, με μέσο όρο δύο και οι υψηλότερες βαθμολογίες προήλθαν από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ισλανδία.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι gay γάμοi είναι νόμιμοi και η Κύπρος, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες αναγνωρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα άτομα του ίδιου φύλου, είδαν τις μεγαλύτερες θετικές αλλαγές, σύμφωνα με την ανάλυση 334.000 απαντήσεων.

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος σε 16 από τις 48 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την ILGA, ενώ 21 ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν gay γάμους ή σύμφωνο συμβίωσης.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας», δήλωσε στο reuters ο Τζούντιτ Τάκακς, ερευνητής της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Είναι ένα πολύ σοβαρό μήνυμα ότι μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι”. O Τάκακς δήλωσε επίσης “ότι, η νομοθεσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποδοχή των σχέσεων, μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Αποτελεί μεγάλη ευθύνη των πολιτικών μας, ο τρόπος διακυβέρνησης μια χώρας και τι είδους μηνύματα θέλουν να περάσουν».

«Μπορείτε να δείτε πως, για παράδειγμα, στη χώρα μου, το καθεστώς Ορμπαν οργανώνει, με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο, το προπαγανδιστικό μήνυμα για τους μετανάστες ή κατά των gay».

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!