Νόμιμη η απόλυση τρανς ατόμων λόγω ταυτότητας φύλου στις ΗΠΑ

20/08/2019
από

Η διοίκηση του Τραμπ υποστηρίζει ότι το ένα τρανς άτομο δεν προστατεύεται από την Πράξη VII του νόμου περί Αστικών Δικαιωμάτων του 1964, που αφορά στην προστασία των πολιτών από τις διακρίσεις.

Επομένως, τα δικαστήρια θεωρούν απολύτως νόμιμο, να απολυθεί από την εργασία του ένα τρανς άτομο, μόνο και μόνο επειδή είναι τρανς, γιατί κανένας νόμος δεν προβλέπει το αντίθετο, ενώ η νομοθεσία που ισχύει για την προστασία των διακρίσεων αναφέρει, μεν, μεταξύ άλλων, το φύλο, αλλά αυτή η αναφορά, λένε, δεν περιλαμβάνει τα τρανς άτομα.

Αναφορά από το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει: «Η Πράξη VII δεν απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των τρανς ατόμων λόγω της τρανς κατάστασής τους. Δεν αναφέρεται σε διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, ή αποσύνδεσης, μεταξύ της ταυτότητας φύλου και του βιολογικού του φύλου. Η Πράξη VII απαγορεύει την λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση ενός ατόμου σε σχέση με την ίδια κατάσταση ατόμων του αντίθετου φύλου» .

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται τον Οκτώβριο να ξεκινήσει την ακρόαση υποθέσεων, στις οποίες άνθρωποι απολύθηκαν λόγω της ταυτότητάς τους ως LGBTQ άτομα. Οι τρεις υποθέσεις αφορούν στον Donald Zarda, στον Gerald Bostock και στην Aimee Stephens. Ο Donald κι ο Gerald ισχυρίζονται ότι έχουν απολυθεί εξαιτίας του ότι είναι ομοφυλόφιλοι, ενώ η Αίμη αναφέρει ότι απολύθηκε λόγω του ότι είναι τρανς γυναίκα.

Κάποιο κατώτερο δικαστήριο έκρινε υπέρ της Aimee, ενώ ο δικαστής της υπόθεσης ανέφερε ότι «είναι αναλυτικά αδύνατο να απολυθεί μία υπάλληλος, με βάση την κατάσταση λόγω ότι είναι τρανς, χωρίς να έχει υποκινηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από το φύλο της» .

Υπάρχει φόβος ότι εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει υπέρ των εργοδοτών, τα δικαιώματα των LGBTQI ατόμων στη χώρα θα ανατραπούν. Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι, περί διακρίσεων λόγω φύλου, δε θα προστατεύουν πλέον τα τρανς άτομα, και χωρίς κανέναν ομοσπονδιακό νόμο ,που να προστατεύει τις διακρίσεις κατά των LGBTQΙ ανθρώπων, θα μπορούσε να διευκολυνθεί η διάκριση σε πολλούς τομείς, όπως η απασχόληση, η στέγαση, ακόμη και η ιατρική περίθαλψη.

Αυτή η θέση του δικαστηρίου έρχεται την ίδια εβδομάδα, που η διοίκηση του Τραμπ πρότεινε έναν νέο νόμο, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των LGBTQΙ ατόμων, εφόσον βασίζονταν στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Το Τμήμα Εργασίας αναφέρει ότι η πρόταση δημιουργήθηκε για να «εξασφαλίσει ότι η συνείδηση και η θρησκευτική ελευθερία έχουν ευρύτερα δυνατή προστασία από το νόμο» , για εταιρείες που ανταγωνίζονται με ομοσπονδιακές συμβάσεις.

Αλλά οι LGBTQΙ ακτιβίστριες/στές υποστηρίζουν ότι ο προτεινόμενος νόμος θα επιτρέψει στις εταιρείες να κάνουν νόμιμες διακρίσεις – και να αποφεύγουν την πρόσληψη – λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς και queer ατόμων, ή όποιου ατόμου δεν ασκεί, ή δεν συμφωνεί, με τη θρησκεία τους.

Το μήνυμα της πρώτης τρανς γυναίκας που γίνεται εξώφυλλο στη Βρετανική Vogue




Δες και αυτό!