Αόρατοι οι έγκυοι τρανς άνδρες από το σύστημα υγείας των ΗΠΑ

17/08/2019
από
Zackary Drucker/The Gender Spectrum Collection

Οι έγκυοι τρανς άνδρες αντιμετωπίζουν σημαντικό ρίσκο κατάθλιψης κι άλλων προκλήσεων μέσα στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με έρευνα του γυναικολογικού περιοδικού Maturitas.

Zackary Drucker/The Gender Spectrum Collection

“Η διαδικασία μετάβασης είναι χρονοβόρα και επίπονη” , δήλωσε στο Futurity ο Justin Brandt, επικεφαλής της μελέτης και βοηθός κλινικού καθηγητή, στο τμήμα μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στο Rutgers Robert Wood Johnson Medical School:

«Η εγκυμοσύνη, η οποία θεωρείται ως θηλυκή κατάσταση, αναγκάζει αυτούς τους άντρες να επιστρέψουν σχεδόν πλήρως πίσω στο φύλο που τους αποδίδεται κατά τη γέννηση, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τη δυσφορία φύλου» .

Περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προχωρήσει σε διαδικασία φυλομετάβασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πολλά από αυτά τα άτομα να το έχουν κάνει δημόσια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια δραστική αύξηση στην ορατότητα. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Brandt, «οι πάροχοι ιατρικής περίθαλψης είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι για να φροντίσουν τα τρανς άτομα» , το misgendering κατά την παροχή φροντίδας μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος – πράγμα που οδηγεί (τουλάχιστον) σε κατάρρευση της σχέσης με τους ασθενείς τους.

Πέρυσι, μια μελέτη στην έκδοση του Φεβρουαρίου του Annals of Emergency Medicine διαπίστωσε ότι σχεδόν το ήμισυ (43,8%) των τρανς ανθρώπων ανέφεραν ότι αποφεύγουν τα νοσοκομεία όταν χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Όσον αφορά την αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, το ιατρικό σύστημα των Η.Π.Α. καταγράφει τους εγκύους τρανς άνδρες ως γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πόσοι τρανς άνδρες γεννούν κάθε χρόνο. Αλλά, από αυτόν τον άγνωστο αριθμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον Brandt, είναι πιθανότερο να είναι υψηλότερος από όσο νομίζει ο κόσμος, η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 30% αφορά σε ακούσια εγκυμοσύνη.

Τα δεδομένα σχετικά με το πώς γεννούν οι τρανς άνδρες είναι περιορισμένα, ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 64% επέλεξε να γεννήσει κολπικά και το 25% ζήτησε καισαρική. Οι τρανς άνδρες που γέννησαν με καισαρική τομή ανέφεραν ότι αισθάνονται άβολα, ενώ εκείνοι που γέννησαν από τον κόλπο, δηλώνουν ότι η διαδικασία της γέννησης προσπερνά οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να είχαν για το φύλο, που τους είχε αποδοθεί κατά τη γέννηση.




Δες και αυτό!