Μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου έχουμε δεχθεί αρκετές μαρτυρίες για “θεραπείες μεταστροφής”

09/08/2019
από

Τοποθέτηση Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου σχετικά με τις πρόσφατες ομοφοβικές αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτου.

H Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την προστασία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζει τις ομοφοβικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτου, σε δημόσια ομιλία του που έλαβε χώρα στις 25 Ιουνίου 2019, στα πλαίσια της διεξαγωγής σειράς ομιλιών του με την ονομασία «Πνευματικές Συνάξεις Διαλόγου». Συγκεκριμένα, αποδοκιμάζουμε τον σεξιστικό, μισογυνιστικό και ομοφοβικό χαρακτήρα της ομιλίας του Μητροπολίτη, καθώς και το δευτερογενή, έμμεσο και αβάσιμο στιγματισμό των ατόμων που ζουν με HIV.

Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Νεόφυτου, περιγράφουν την ομοφυλοφιλία ως “αφύσικη”, “παθολογική”, “μεταδοτική” και κάτι από το οποίο τα παιδιά πρέπει να “προστατευτούν”, παρουσιάζουν τους ομοφυλόφιλους να “βρωμούν”, να “μολύνουν” και να “μολύνονται”, καθώς και τις πορείες υπερηφάνειας ως “δαιμονικές πομπές”, και φαίνεται ακόμη να συγκρίνουν τους ομοφυλόφιλους με δολοφόνους, που μόνο η “μετάνοια” μπορεί να τους σώσει. Τέτοιου είδους τοποθετήσεις παρακινούν άμεσα σε μίσος προς την ΛΟΑΤΙ κοινότητα και έμμεσα τη ψυχολογική και σωματική βία, καθώς υποκινούν τους ακροατές, να θεωρούν τα ΛΟΑΤΙ άτομα ως μίασμα, επικίνδυνους, βρώμικους και άρρωστους. Ταυτόχρονα, ανοίγουν το δρόμο προς την κανονικοποίηση της ρητορικής μίσους και του σκοταδισμού με αποτέλεσμα τη στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Χαιρετούμε το γεγονός ότι το περιστατικό έχει λάβει άμεσης προσοχής, σχολιασμού αλλά και καταδίκης από το κράτος, τα πλείστα πολιτικά κόμματα αλλά και κρατικούς φορείς, και τονίζουμε τη σημαντικότητα της διεξαγωγής της ποινικής έρευνας που διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη. Έχοντας, όμως, υπόψη πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου ή και χειρότερου είδους δηλώσεις έχουν έρθει στο προσκήνιο από θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο, αναμένουμε πως αυτή τη φορά, το περιστατικό θα κατηγοριοποιηθεί ως καθαρή παράβαση του Άρθρου 99Α(1) του Ποινικού Κώδικα, και πως θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα, όπως προνοούνται από τον νομό.

Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου έχει ήδη αποστείλει επιστολή αναφορικά με το εν λόγω θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, επιστολή που έχει κοινοποιηθεί στους Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και στο Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα. Επίσης, σημειώνουμε πως έχει ήδη ζητηθεί διάλογος με τα πλείστα κόμματα σχετικά με την λειτουργία και εφαρμογή του νόμου περί Ρητορικής Μίσους.

Επιπλέον και με αφορμή την αναφορά του Μόρφου σε πρακτικές που παραπέμπουν σε επανορθωτικές θεραπείες, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στις πρακτικές μεταστροφής που διεξάγουν μεμονωμένοι ιερείς της εκκλησίας της Κύπρου. Οι συγκεκριμένες τακτικές με χειριστικό τρόπο, προσπαθούν να «θεραπεύσουν» την ομοφυλοφιλία, μέσω της μετάνοιας. Μετά από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου δέχθηκε αρκετές μαρτυρίες από ανθρώπους που υπέστησαν «θεραπείες μεταστροφής» και σε πολλές περιπτώσεις τους προκλήθηκαν ψυχοσωματικά προβλήματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοκτονικοί ιδεασμοί. Να σημειώσουμε ότι η χρήση επανορθωτικών θεραπειών στα ΛΟΑΤΙ άτομα καταδικάζετε τόσο από τον ΟΗΕ, όσο κι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τον Μάρτιο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 πέρασε ψήφισματα καταδίκης όλων των θεραπειών μεταστροφής και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ψηφίσουν νόμους απαγόρευσης της πρακτικής στην επικράτεια τους.

https://avmag.gr/110443/1104431/

Τέλος, υπογραμμίζουμε πως η Accept τοποθετείται υπέρ του Ανθρώπινου Δικαιώματος για την θρησκεία και το στηρίζουμε όπως όλα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, εκφράζουμε τη στήριξη στους συμπολίτες μας που ο Μητροπολίτης και με τον λόγο του ως θρησκευτικού ηγέτης έχει προκαλέσει οποιεσδήποτε δυσκολίες, και θυμίζουμε πως ο Χριστιανισμός, έτσι όπως τον γνωρίζουμε, βασίζεται στην αγάπη, την καλοσύνη και το σεβασμό προς το συνάνθρωπο. Βάση αυτού, πιστεύουμε πως κανείς δεν πρέπει να προχωρεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις που προωθούν μίσος ή βία, και ζητούμε τόσο από το νομικό και πολιτικό σύστημα, αλλά και από την κοινωνία να καταδικάσει τη συγκεκριμένη αλλά και άλλες παρόμοιες τοποθετήσεις, πορευόμενοι προς τον πλήρη σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου
9 Αυγούστου 2019




Δες και αυτό!