Τα LGBT άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και απώλεια μνήμης

18/07/2019
από

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μέλη της κοινότητας των LGBT ατόμων είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άνοια και γνωσιακή απώλεια, πιθανώς, λόγω κοινωνικών παραγόντων.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσε ότι οι LGBT άνθρωποι είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια μνήμης, σύγχυση κι άλλα συμπτώματα από ότι ο αντίστοιχος straight πληθυσμός.
Η μελέτη, που αναφέρθηκε στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Λος Άντζελες (Alzheimer’s Association International Conference) επισημαίνει, ότι οι LGBT άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναφέρουν, ότι έχουν παρατηρήσει προβλήματα με τη μνήμη τους.

Αν και η άνοια απαιτεί διάγνωση γιατρού, πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτουν, ότι η γνωστική παρακμή είναι το πρώτο σύμπτωμα. Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο τα LGBT άτομα να σημειώνουν υψηλότερη γνωσιακή παρακμή, ο Jason Flatt, βοηθός καθηγητής στο Ινστιτούτο Υγείας & Γήρανσης του UCSF, δήλωσε ότι “μπορεί να οφείλεται σε υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, στην ικανότητα να εργάζονται, στο υψηλότερο άγχος και την έλλειψη τακτικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.”

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κοινωνικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τα LGBT άτομα είναι πιο πιθανό να ζουν μόνα τους, να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, απόρριψη, παρενόχληση και τραύμα, λόγω του στίγματος και των κοινωνικών στερεοτύπων στη βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου τους, υπογράμμισε ο Flatt και πρόσθεσε ότι:
“Οι LGBT άνθρωποι δε μπορούν να βασίζονται σε παραδοσιακές δομές υποστήριξης” . Η μελέτη επισημαίνει ότι τα LGBT άτομα είναι περίπου 60% πιο πιθανό να ζήσουν μόνα τους και 59% πιο πιθανό να μην έχουν ένα άτομο για την φροντίδα τους.

Ο Flatt σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δε σημαίνουν ότι οι LGBT άνθρωποι θα έχουν αναγκαστικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, αλλά παρουσιάζουν μια σχετική τάση που χρήζει πρόσθετης προσοχής.

“Η κοινότητα χρειάζεται πραγματικά περισσότερη υποστήριξη, εκπαίδευση, τα μέλη της χρειάζονται συχνούς ελέγχους για τη μνήμη τους και την ευκαιρία να μιλήσουν με το γιατρό τους γι’ αυτά τα προβλήματα”  δήλωσε ο Flatt. Απαιτείται επίσης συμπληρωματική έρευνα και συνηγορεί υπέρ της συμπερίληψης ερωτημάτων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις εθνικές έρευνες. Διαφορετικά, “πώς θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα της κοινότητας με την πάροδο του χρόνου;” αναρωτιέται.

Πηγή: New York Daily News, www.nydailynews.com




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!