Γιατί ως επαγγελματίας κωμικός δε θα πάω να δω τον Louis CK

13/07/2019

Σήμερα κι αύριο το βράδυ, ο Louis C.K. παίζει στην Αθήνα. Έρχεται στη χώρα μας ένας από τους διασημότερους και πιο επιτυχημένους κωμικούς όλων των εποχών, βραβευμένος με Peabody, έξι Emmy και δύο Grammy. Πριν πέντε χρόνια, σύσσωμη η ελληνική σκηνή stand up comedy θα πανηγυρίζαμε. Τώρα δεν είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι.

Φήμες για ανάρμοστη συμπεριφορά του C.K. κυκλοφορούσαν τουλάχιστον από το 2015. Ο ίδιος, σε συνέντευξή στη New York Times το Σεπτέμβριο 2017, τις απέρριπτε. Το Νοέμβριο του 2017, οι ίδιοι Times δημοσιεύσαν ένα άρθρο όπου 5 γυναίκες τον κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση. Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο. Δύο σημεία ξεχωρίζουν, για μένα. Πρώτον, ότι ο μάνατζερ του C.K. έκανε σαφή τη δυσαρέσκειά του όποτε τα θύματα συζητούσαν την απρεπή συμπεριφορά του με συναδέλφους. Κάποιες μάλιστα σταμάτησαν ν’ασχολούνται με την κωμωδία γι’αυτόν τον λόγο. Δεύτερον, προς στο τέλος του κειμένου, ο C.K. φέρεται να τηλεφώνησε σε μία από τις γυναίκες. Ζήτησε συγγνώμη που “την έσπρωξε στην τουαλέτα”. Εκείνη, όμως, απάντησε πως της είχε κάνει κάτι άλλο. Εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα πως υπάρχουν πολλά ακόμη περιστατικά εκτός από τα 5 του άρθρου σε βαθμό που ούτε ο ίδιος θυμάται πια τι έχει κάνει και σε ποιον.

Ο Louis C.K. τελικά παραδέχτηκε πως οι ιστορίες είναι αληθινές σε μία περίεργη “απολογία” η οποία δείχνει μεν λύπη αλλά -σημειωτέον- δεν περιλαμβάνει πουθενά τη λέξη “συγγνώμη”. Κλείνει λέγοντας πως θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα πάρει “πολύ χρόνο” ώστε να ακούσει.

Τελικά ο “πολύς χρόνος” αποδείχτηκε λιγότερο από ένας χρόνος. 9 μήνες αργότερα,, ο C.K. επέστρεψε με μία εμφάνιση έκπληξη όπου δεν αναφέρθηκε καθόλου στην προβληματική συμπεριφορά του. Αντιθέτως, φάνηκε να στρέφεται εναντίον της προοδευτικής κουλτούρας που τον ανέδειξε, κοροϊδεύοντας τους επιζώντες του Parkland shooting, τα nonbinary άτομα και τους Ασιάτες.

Όταν, μήνες αργότερα, δέησε επιτέλους να ν’αναφερθεί στην σεξουαλική παρενόχληση, έδειξε σημάδια ενδοσκόπησης. Ταυτόχρονα, όμως, φάνηκε να αναθέτει μέρος της ευθύνης στη “δεξιότητα” των γυναικών να δείχνουν “εντάξει” χωρίς να είναι, αντιστοιχίζοντάς τες με τη gospel μουσική των μαύρων.

Παρά τις αντιδράσεις, παρ’ότι ακυρώθηκαν τα σόου του στο Λονδίνο, συνεχίζει τις παραστάσεις, οι οποίες συνεχίζουν να γεμίζουν. Το ίδιο συνέβη και στην Αθήνα. Μια μέρα αφού ανακοινώθηκε η πρώτη, τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Όταν προστέθηκαν ακόμη δύο εμφανίσεις, ξεπούλησαν κι αυτές.

Αν δυσκολευόμαστε να καταδικάσουμε έναν κωμικό για την ανάρμοστη συμπεριφορά του εκτός σκηνής (ακόμη κι όταν την παραδέχεται ο ίδιος), τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ομιχλώδη όταν πρόκειται για το περιεχόμενο των κειμένων του.

Ποτέ δεν είναι απλά ένα αστείο

Φυσικά, εαν δεν είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του, ο Louiς δε θα ερχόταν στην Ελλάδα. Το παραδέχεται κι ο ίδιος στις παραστάσεις του. “Είστε τυχεροί που είχα κακή χρονιά”.

Ο Δημήτρης Δούκογλου είναι επαγγελματίας εικονογράφος, παρουσιαστής και stand-up κωμικός.

 




Δες και αυτό!