Οι τρανσφοβικές επιστολές και ενστάσεις της Αρχιεπισκοπής Κύπρου

12/07/2019

Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν πριν λίγες μέρες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναγνωρίζεται, ανάμεσα σε άλλα, το δικαίωμα κάθε ατόμου στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του, στην ελεύθερη ανάπτυξη ως άτομο και ως προσωπικότητα, σύμφωνα με την ταυτότητα του φύλου του και να τυγχάνει μεταχείρισης ανάλογα με την ταυτότητα φύλου και ιδιαίτερα να προσδιορίζεται με αυτή στα έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα του. Η διαδικασία αλλαγής δεν θα απαιτεί όπως το άτομο υποβληθεί σε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, ορμονική θεραπεία ή οποιαδήποτε άλλη ψυχιατρική, ψυχολογική ή ιατρική θεραπεία για να κάνει χρήση του δικαιώματος για την ταυτότητα του φύλου του. Οι διαδικασίες αλλαγής για ανηλίκους θα απαιτούν διάταγμα δικαστηρίου εφόσον ληφθούν γνωματεύσεις από ειδικούς ιατρούς με εξειδίκευση σε θάματα φύλου, ψυχολόγου και αφού εισακουστεί η θέσω των γονέων.

Σε δηλώσεις της στον «ΠΟΛΙΤΗ 107.6», η βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι το θέμα «κόλλησε» τα τελευταία δύο χρόνια στη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι για το θέμα φέρει ενστάσεις η Αρχιεπισκοπή, η οποία απέστειλε και σχετική επιστολή στα μέλη της Επιτροπής.

Η τρανσφοβική μάλιστα επιστολή δημοσιεύτηκε από το politis.com.cy.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!