Η Φεμινιστική Ομάδα της Colour Youth εμπεριέχεται στον Όμιλο Υποστήριξης της Colour Youth, LGBT+ Κοινότητα Νέων Αθήνας, και αποτελείται από δύο συντονίστριες, ενεργά μέλη της οργάνωσης, οι οποίες εποπτεύουν τις συζητήσεις και παρουσιάζουν αναλυτικά θεματικές σχετικές με τις ανάγκες της ομάδας και τον φεμινισμό στη καθημερινές πτυχές της ζωής μας.
Κάποιες από τις θεματικές, οι οποίες έχουν καλυφθεί είναι το Gender Unicorn και οι βασικοί ορισμοί του ακρωνυμίου του LGBTQ+. Σε επόμενες συναντήσεις, συζητήθηκε το ζήτημα της συναίνεσης, καθώς και η σύνδεσή της με τον σύγχρονο φεμινισμό και το πως αυτό συνδέεται και χωράει στις ταυτότητες των ατόμων της ομάδας.
Μας απασχόλησαν επίσης γεγονότα της επικαιρότητας, όπως τις τελευταίες γυναικοκτονίες σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς την ψήφιση του νόμου στην Αλαμπάμα ποινικοποίησης της διακοπής της κύησης. Με αφορμή τα παραπάνω, μία από τις συναντήσεις μας περιλάμβανε την αυτοδιάθεση του σώματος, το κατά πόσο το σώμα μιας γυναίκας ή μίας θηλυκότητας θεωρείται ακόμα κτήμα του πατέρα, του συζύγου, τους κράτους, της εκκλησίας και το πως αυτό αναγνωρίζεται συνεχώς μέσα από τα μάτια της ομάδας. Εκτός αυτού, έγινε λόγος για την κομβικότητα όσον αφορά τις διασταυρούμενες ταυτότητες των ατόμων (όπως η καταγωγή, η κοινωνική τάξη, η ύπαρξη ή μη αναπηρίας) και το πως αυτές επηρεάζουν τις ατομικότητες και συλλογικότητες.
Η Φεμινιστική Ομάδα της Colour Youth συναντιέται 2 φορές το μήνα, ανά δύο Πέμπτες, στο χώρο της Colour Youth, Σαχτούρη 3, Ψυρρή, από τις 18:00 έως και τις 21.00.
Ένας από τους σκοπούς της ομάδας είναι και η ορατότητα των μελών της με τέτοιο τρόπο, ώστε τα άτομα ίδια να γνωρίζουν πώς μπορούν να εκφραστούν ή και να μην εκφραστούν, να εκδηλώσουν αυτό που νιώθουν ή να ρωτήσουν τι θα ήθελαν να μάθουν χωρίς το φόβο της κριτικής, της απόρριψης ή την αίσθηση της μη ασφάλειας.
Είναι σημαντικό να υπάρχει χώρος αλλά και χρόνος για όλες τις θηλυκότητες, για όλα τα άτομα τα οποία φέρουν τις θηλυκότητές τους και είναι ανοιχτά στο να (ανα)γνωρίσουν και να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των υπολοίπων μελών.
Εξίσου σημαντικός τρόπος ενδυνάμωσης είναι και η ιδέα της συνδιαμόρφωσης κάποιων συναντήσεων, με μέλη μέσα από την ομάδα. Αυτό έχει ως βάση του την συνεργατικότητα αλλά και την άμεση ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των ατόμων, πάνω σε ζητήματα που τα αφορούν τόσο σε (εκπαιδευτικό) περιεχόμενο γνώσεων/πληροφόρησης, όσο και σε βιωματικό επίπεδο. Έτσι, έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν, να συζητήσουν και να μιλήσουν για τα θέματα που τα απασχολεί, ετοιμάζοντας ό,τι υλικό αυτά επιθυμούν και τα ευχαριστεί.
Επιπλέον, η ομάδα συμμετείχε ενεργά σε δράσεις και πορείες που αφορούσαν τη τροποποίηση του 336 του Ποινικού Κώδικά και υπήρξε ενημέρωση των μελών σε σχέση με τα δικαιώματά τους και τις συνέπειες των αλλαγών.
Τέλος, η φεμινιστική ομάδα έκλεισε το κύκλο της για φέτος με συνάντηση στον Εθνικό Κήπο, συζητώντας και αναπλαισιώνοντας τα γεγονότα και τις καταστάσεις.
Αναμένεται η σύσταση της ομάδας και οι καινούριες θεματικές που θα παρουσιαστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
κείμενο: Γεννατά Χριστιάνα
φωτογραφίες: Hope DiKappa