Η ισότητα στον γάμο στη Βόρεια Ιρλανδία έγινε τελικά πραγματικότητα

11/07/2019
από
Gay rights campaigners take part in a march through Belfast on July 1, 2017 to protest against the ban on same-sex marriage. / AFP PHOTO / Paul FAITH (Photo credit should read PAUL FAITH/AFP/Getty Images)

«Η σημερινή ημέρα πρέπει να γραφτεί στα βιβλία ιστορίας» – Patrick Corrigan

Οι τροποποιήσεις στον νόμο της Βόρειας Ιρλανδίας – οι οποίες κατατέθηκαν από τον βουλευτή Conor McGinn (σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών) και από τη βουλεύτρια Stella Creasy (σχετικά με την άμβλωση) – υπερψηφίστηκαν με 383 ψήφους έναντι 73 για το θέμα του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, και 332 ψήφους έναντι 99 για την άμβλωση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επεκτείνει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στη Βόρεια Ιρλανδία και να νομοθετήσει σχετικά με την άμβλωση έως τις 21 Οκτωβρίου, εκτός εάν επανέλθει η αποκέντρωση.

Η Αμνηστία έχει συνεργαστεί με βουλευτές/ριες όλων των κομμάτων για τις μεταρρυθμίσεις στον νόμο.

Γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

Ο Patrick Corrigan, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Βόρειας Ιρλανδίας και μέλος του Συνασπισμού της Ισότητας στην Αγάπη [Love Equality coalition], δήλωσε:

«Πρόκειται για μια απίστευτη στιγμή και έναν τεράστιο λόγο για εορτασμό.

Η ισότητα στον γάμο στη Βόρεια Ιρλανδία έγινε τελικά πραγματικότητα.

Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, τα ομόφυλα ζευγάρια στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσαν να παντρευτούν, ενώ το δικαίωμα αυτό είχε στερηθεί από τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τώρα, σε μόλις τρεις μήνες, μπορούμε να δούμε τα πρώτα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν αγωνιστεί για αυτό, για τόσο πολύ καιρό. Κάποιες στιγμές φαινόταν ανέφικτο, αλλά δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τον αγώνα.

Η σημερινή μέρα πρέπει να γραφτεί στα βιβλία ιστορίας.

Άμβλωση

Η Grainne Teggart, Διευθύντρια Εκστρατειών της Βόρειας Ιρλανδίας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών στη Βόρεια Ιρλανδία. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να θέσει σε εφαρμογή τις συστάσεις της CEDAW [Committee on the Elimination of Discrimination against Women – Επιτροπή για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών], οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την αποποινικοποίηση της άμβλωσης».

Οι σοβαρές βλάβες και η ταλαιπωρία υπό το παρόν καθεστώς για τις αμβλώσεις της Βόρειας Ιρλανδίας επιτέλους θα τελειώσουν. Σε μια εποχή που οι διώξεις εξακολουθούν να αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει».

πηγή: amnesty.gr




Δες και αυτό!