Μαρία Γιαννακάκη: Ο πολιτικός γάμος είναι δικαίωμα όλων

Δεσμεύεται εκ μέρους της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την παιδοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είτε αν λάβει την εντολή από τον λαό, σε ένα μήνα, είτε σε δύο ή σε 4 χρόνια από σήμερα, όπως λέει στη συνέντευξή της στο Antivirus. Έξι μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, κάνει η Μαρία Γιαννακάκη τον απολογισμό της ίσως πιο δραστήριας Γενικής Γραμματείας Δικαιωμάτων από τη δεκαετία του ’80. Με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πέρασαν από τη Βουλή και άλλες τόσες που δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν. Βέβαια, είχαν φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο ωρίμανσης και αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες κυβερνήσεις.

Τέλος, η Μαρία Γιαννακάκη εξηγεί γιατί δεν κατεβαίνει υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ. Και μιλά για τους λόγους που την οδήγησαν το 2015 εκτός ΔΗΜΑΡ και στη συστράτευση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Antivirus: Πάγια προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η υλοποίησή της;

Μαρία Γιαννακάκη: Καταρχάς θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση. Ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ή ο γκέι γάμος, και η παιδοθεσία που συνεπάγεται, είναι κατά τη γνώμη μου λάθος ορολογία. Θα δανειστώ ένα σλόγκαν που βγήκε πριν δύο τρία χρόνια στην Ισπανία, όταν εόρταζαν δέκα χρόνια πολιτικού γάμου και για τους ομοφυλόφιλους: «Δεν είναι γκέι γάμος, είναι γάμος». Δηλαδή είναι πολιτικός γάμος για όλους τους πολίτες. Δίχως αστερίσκους και διακρίσεις, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Είναι ένα καθολικό δικαίωμα των πολιτών.

Τώρα ο πολιτικός γάμος και για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι κάτι που θα έρθει επιτέλους με την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς είναι θέση αρχής και είναι στο πρόγραμμά μας από το ιδρυτικό του συνέδριο το 2013. Και το έχει επαναφέρει και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2018.

Και έρχεται το δίκαιο ερώτημά σας: «Γιατί τέσσερα και πλέον χρόνια τώρα δεν νομοθετήσατε τον γάμο και την παιδοθεσία για όλους;».

Πριν τον γενάρη του 2015 δεν υπήρχε τίποτα

Ας θυμηθούμε πώς ήταν η κατάσταση τον Γενάρη του 2015: δεν υπήρχε τίποτα νομοθετικά αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα. Η Ελλάδα ήταν στην κυριολεξία στον πάτο του βαρελιού σε αυτά στα ζητήματα στην κατάταξη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα βρισκόμαστε στην πρώτη δεκάδα.

Παρόλες τις αστοχίες μας, τις δειλίες μας, θα το πω πρώτη εγώ για να σας προλάβω, τις παλινδρομήσεις μας, σήμερα έχουμε Σύμφωνο Συμβίωσης για όλους, Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις, κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία που περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, τον Νόμο για την Ίση Μεταχείριση, την αναδοχή που αφορά και στα ζευγάρια με Σύμφωνο Συμβίωσης χωρίς διακρίσεις.

Δέχομαι και συμφωνώ απόλυτα με την κριτική που μας κάνει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και οι ακτιβιστικές ομάδες. 

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντάς σας ότι μπορούμε να διαφωνήσουμε στο πότε θα είναι η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιος μπορεί να πει ότι μπορεί να είναι σε ένα, δύο ή τέσσερα χρόνια, για εμάς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019 γιατί θεωρούμε ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν το έργο και την προσπάθειά μας και θα μας δώσουν με την ψήφο τους την εντολή να συνεχίσουμε, όπως και να έχει, όμως, η επόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει και τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία και για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως έφερε το Σύμφωνο Συμβίωσης και τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου και άλλα νομοθετήματα, δίχως ρατσιστικές και επιλεκτικές διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών.

AV: Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι είστε από τη μία δέσμιοι των εκκλησιαστικών κύκλων και από την άλλη της μέχρι πρότινος συγκυβερνώσας παράταξης των ΑΝΕΛ;

Μαρία Γιαννακάκη: Δέσμιοι εκκλησιαστικών κύκλων; Μάλλον θα γελάσω. Αν αναλογιστούν πόσες φορές έχω παραπέμψει στον εισαγγελέα ιερείς προκειμένου να διερευνηθεί η παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Πόσοι ιερείς κατακεραύνωναν τα νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκα, ποτέ η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω. Θυμίζω ότι στα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος πέρασε και το άρθρο 3, που αφορά στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας και στη θρησκευτική ουδετερότητα.

Θα σας θυμίσω, επίσης, ότι ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε να ενημερωθεί για το σκεπτικό της αθωωτικής, πρωτόδικης, απόφασης για τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και υποκίνηση μίσους κατά των ομοφυλοφίλων βάσει του αντιρατσιστικού νόμου. Δεν το λες και «δέσμιοι των εκκλησιαστικών κύκλων»!  

Μιλάτε με έναν άνθρωπο που υποστηρίζει τον πλήρη διαχωρισμό  Κράτους – Εκκλησίας και ότι οι διακριτές σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και του Κράτους είναι το μόνο σύστημα που διασφαλίζει πλήρως την αμεροληψία του Κράτους έναντι των θρησκειών καθώς και την ουσιαστική άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος.

Διάκριση των σχέσεων του κοσμικού και του εκκλησιαστικού κόσμου

Η συζήτηση για τη διάκριση των σχέσεων των δύο αυτών κόσμων, του κοσμικού και του εκκλησιαστικού, είναι συζήτηση για τη γενικότερη ποιότητα της δημοκρατίας που επιθυμούμε για τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

Αναφορικά με τους ΑΝΕΛ, η συνεργασία το 2015 ήταν αναγκαία και ήταν αυτή που οδήγησε στην έξοδο από τα Μνημόνια, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Δέσμιοι δεν υπήρξαμε ποτέ και ουδέποτε μου ασκήθηκαν πιέσεις λόγω αυτής της συνεργασίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι υπερψήφισαν δικαιωματικά Νομοσχέδια, που δεν ψήφισε η ΝΔ. Το δέσμιος λοιπόν, δεν είναι η κατάλληλη λέξη για το τί έγινε.

Λένε ότι συμπορεύονται μαζί μας πλέον συντηρητικοί άνθρωποι που μας ξέμειναν από τους ΑΝΕΛ. Δε βλέπουν, όμως, ότι άνθρωποι προερχόμενοι από έναν συντηρητικό χώρο, μας γνώρισαν και μας εκτίμησαν για τη δουλειά μας, έγιναν κοινωνοί των ιδανικών μας. Ναι η Έλενα Κουντουρά που έκανε καταπληκτική δουλειά στον τομέα του Τουρισμού έμεινε μαζί μας. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη με την οποία είχα καταπληκτική συνεργασία σε θέματα ισότητας των φύλων. Αυτό δεν είναι κέρδος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

AV: Ποιες θα είναι οι άλλες πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών ειδικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Μαρία Γιαννακάκη: Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις μας πρόλαβαν και έμειναν στη μέση πολύ σημαντικά πράγματα που θα ολοκληρώνονταν μέσα στο καλοκαίρι. 

Υπάρχουν ήδη δύο νομοσχέδια έτοιμα προς κατάθεση: το πρώτο, του οποίου η δημόσια διαβούλευση έχει ήδη ολοκληρωθεί, αφορά στην Τροποποίηση του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, προκειμένου να ποινικοποιηθεί το έγκλημα της επίθεσης.

Το δεύτερο αφορά στην αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου, το οποίο πολύ πρόσφατα παραδόθηκε από την οικεία νομοπαρασκευαστική και φέρει πλήθος αλλαγών, θα σταθώ μόνο στις ρυθμίσεις που αφορούν στην επιμέλεια ανηλίκων και στην απαγόρευση τέλεσης γάμου για τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών.

Από το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των τρανς ανθρώπων στην ομάδα εργασίας του οποίου συμμετείχε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις ώστε σε αυτόν τον νόμο να μπουν και τα θέματα μεσοφυλικών και διατάξεις για τις διακρίσεις που γίνονται στα θέματα αιμοδοσίας.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιλέξαμε την εκπόνηση, για πρώτη φορά στη χώρα, Εθνικών Σχεδίων Δράσης ως βέλτιστη πρακτική. Με σκοπό να μην υπάρχουν αποσπασματικές δράσεις και αλληλεπικαλύψεις, αλλά συνεκτικές πολιτικές.

Ήδη έχει εγκριθεί και υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παρακολουθούμε την υλοποίηση και θα περάσουμε και στην αξιολόγησή του άμα τη ολοκληρώσει του. Από τον Σεπτέμβρη του 2017, η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει οριστεί ως κεντρικό Σημείο Αναφοράς για τα Άτομα με Αναπηρία. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τον Συντονιστικό Μηχανισμό για τα Άτομα με Αναπηρία του Υπουργείου Επικρατείας, αλλά και με την Κοινωνία των Πολιτών, εκπονεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμΕΑ. Για πρώτη φορά στο Σχέδιο αυτό υπάρχουν δράσεις για πολλαπλές διακρίσεις: Τόσο για τις διακρίσεις των γυναικών με αναπηρίες όσο και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ΛΟΑΤΚΙ αναπήρων, Ρομά, μεταναστών κτλ. 

Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, συμβουλευτικό-γνωμοδοτικό όργανο που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ολοκλήρωσε την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Απομένει το πιο σημαντικό κομμάτι που είναι η παρακολούθηση της υλοποίησής του και η αξιοποίησή του.

Βελτίωση του Νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου

Επίσης σημαντικό είναι να γίνουν τροποποιητικές παρεμβάσεις στο Νόμο για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Με σκοπό, μετά από ενάμιση χρόνο ισχύος του, να διορθωθούν κενά και δυσχέρειες της εφαρμογής του.

Από την αρχή της διακυβέρνησής μας δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση προγραμμάτων ενδυνάμωσης των δικαστικών λειτουργών σε ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε στενή συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών υλοποιήσαμε δράσεις για την ολιστική αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος με προσπάθειες της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Αδήριτη είναι η ανάγκη συνέχισής τους και η παρακολούθηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας της 6ης Ιούνη 2018. 

Όλα αυτά θα αποτελέσουν τις προτεραιότητές μας από την επομένη των εκλογών του Ιούλη. Κυρίως δε τα προγράμματα εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ορατότητας.

AV: Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα βήματα από την απερχόμενη κυβέρνηση στον τομέα αυτόν;

Μαρία Γιαννακάκη: Θα σας πω ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Σαφώς και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας όταν παραλάβαμε. Όμως σας διαβεβαιώνω ότι από την αρχή επιδοθήκαμε σε έναν μαραθώνιο, για να προλάβουμε να αλλάξουμε πράγματα. 

Θα σας θυμίσω ότι το 2011 είχε γίνει ρηματική διακοίνωση κατά της Ελλάδας από την CPT. Την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξαιτίας της άρνησης της τότε κυβέρνησης να συνεργαστεί και σήμερα η ίδια Επιτροπή μας θεωρεί συνεργάτες της. Τον Μάιο του 2017, ο τότε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Guido Raimondi, είχε δηλώσει στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο δρόμο της αρετής.

Θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας που έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις. 

Τα αποτελέσματα θα φανούν. Κατηγορήστε μας ότι δεν κάναμε καλή επικοινωνία, ίσως, αλλά ξέρετε κάτι; Με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας και με δύο άτομα στην Γενική Γραμματεία και όχι χιλιάδες όπως μας κατηγορεί η ΝΔ ή θα κάναμε επικοινωνία ή θα δουλεύαμε. 

AV: Μπορείτε να κάνετε έναν θετικό απολογισμό της κυβέρνησης και μία αυτοκριτική με τα αρνητικά της;

Μαρία Γιαννακάκη: Σε όλους τους τομείς έγινε μια υπερπροσπάθεια, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Εγώ δε νομίζω ότι ο κόσμος ξέχασε σε τί κατάσταση παραλάβαμε την χώρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2015. Το πιο σημαντικό ήταν που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Εκεί ήμασταν πραγματικά δέσμιοι. Για κάθε απόφαση, ακόμα και για θέματα που δεν είχαν οικονομικό αντίκτυπο, έπρεπε να παίρνουμε «άδεια» από την τρόικα. Τι να πρωτοπώ; Για την Υγεία που βρήκαμε δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους και καταφέραμε δωρεάν ασφάλιση για όλους δίχως εισιτήρια; Ότι σε αυτήν την οικονομική συγκυρία έχουμε καταφέρει σήμερα να παρέχουμε 600.000 ζεστά γεύματα σε σχολεία περιοχών που έχουν ανάγκη; Για την ανεργία που την βρήκαμε στο απίστευτο 28% και σήμερα φτάνει το 18%; Γίνανε άλματα παντού. Είναι αρκετά; Όχι βέβαια, γιατί ο πολίτης που ανήκει στο 18% της ανεργίας συνεχίζει να είναι άνεργος ακόμα και αν παίρνει καλύτερα επιδόματα. Συνεχίζει να νιώθει μη δημιουργικός και να κινδυνεύει η ζωή του.

Κάναμε κι εμείς λάθη και συμβιβασμούς

Κοιτάξτε, θα επαναλάβω τα λόγια του Πρωθυπουργού όταν είπε ότι γνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα. Και ότι κάναμε κι εμείς λάθη και συμβιβασμούς. Απογοητεύσαμε πολλούς που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη χώρα από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε ευθύνη που εκείνες τις μέρες, στην αρχή της διαπραγμάτευσης, είχαμε βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη. Και πιστεύαμε, κάτι που ακόμα πιστεύουμε, στην ανάγκη για έναν μεγάλο, ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Λέει κατά λέξη ο Αλέξης Τσίπρας ότι «μέσα σε αυτή τη δίψα, ίσως γίναμε βολονταριστές. Πιστέψαμε ότι μόνο η βούληση αρκεί. Τώρα ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος, πολύ περισσότερη προσπάθεια, πολύ περισσότερος κόπος. Για να αποκτήσουμε την πατρίδα που θέλουμε, το κράτος που θέλουμε, τη ζωή που θέλουμε». 

Λοιπόν, λάβαμε το μήνυμα δυσαρέσκειας του λαού και δίχως να το φοβόμαστε, γιατί είναι αυτό που μας κάνει καλύτερους. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και με σεβασμό στην απόφαση του λαού, πάμε σε εθνικές εκλογές. Και πιστεύω ότι όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τους πολίτες και θα δώσουν αυτή τη φορά, στις εθνικές εκλογές, το μήνυμά τους. Τώρα όχι πια με μια ψήφο θυμού και τιμωρίας, αλλά με μια ψήφο για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

AV: Θεωρητικά, είστε η πρώτη «μεταγραφή» από τη Δημοκρατική Αριστερά. Η πολιτική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε από τότε έναν προκαθορισμένο στόχο ή αποτελούσε μία μεμονωμένη κίνηση;Και ποια είναι η άποψή σας για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς;

Μαρία Γιαννακάκη: Θα σας απαντήσω με έναν όρο της γλωσσολογίας. Γνωρίζετε τι σημαίνει «μεταδάνειο» στη γλώσσα; Με λίγα λόγια, είναι όταν μια ξένη γλώσσα παίρνει από την ελληνική μία λέξη για να βαφτίσει έναν νέο όρο. Και ο νέος αυτός όρος έρχεται στην νεοελληνική με την ονομασία που του έδωσε η ξένη γλώσσα. 

Εγώ εκλέχτηκα βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 με τη Δημοκρατική Αριστερά. Το καλοκαίρι του 2015 μάλιστα διεκδίκησα την Προεδρία της με σαφή κατεύθυνση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο πλήθος σχετικών άρθρων μου της περιόδου εκείνης. Δεν κρύφτηκα ποτέ και ο όρος «μεταγραφή» δε μου αρέσει καθόλου. Δε μεταγράφηκα και δεν εξαργύρωσα τη βουλευτική καρέκλα ακριβώς γιατί δε θεωρώ τα κόμματα σημαία ευκαιρίας. Είμαι κομματικός στρατιώτης και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Από την ένταξή μου στην Αριστερά και την ενασχόλησή μου με την πολιτική, από οποιαδήποτε θέση, πήρα πολύ περισσότερα απ’ όσα έδωσα. 

Αδήριτη είναι η ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την ακροδεξιά. Την ακροδεξιά που απειλεί σαν «οδοστρωτήρας» να καταπατήσει τα ανθρωπιστικά ιδεώδη όλης της Ευρώπης. Κοιτάξτε γύρω μας σε πόσες χώρες αναδύονται δυνάμεις με anti gender ατζέντες.

Οι διευρύνσεις είναι πάντα θετικές και η εποχή απαιτεί μετωπικά ψηφοδέλτια, για να χρησιμοποιήσω έναν κομμουνιστικό όρο. Όποιος έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις θέσεις του, όποιος πιστεύει ότι έχει την ιδεολογική ηγεμονία στον χώρο του οφείλει να είναι ανοικτός. Όμως οφείλω να σημειώσω ότι οποιαδήποτε αριθμητική διεύρυνση δεν μπορεί να γίνεται ούτε σε βάρος της ποιότητας ούτε της ιδεολογίας.  Στην πολιτική δεν κάνει πάντα ένα και ένα δύο. 

AV: Θα είστε υποψήφια βουλεύτρια με το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές;

Μαρία Γιαννακάκη: Όχι δεν θα είμαι υποψήφια. Άλλωστε υπάρχει το ασυμβίβαστο. Ωστόσο, όπως σας ανέφερα και πριν, είμαι κομματικός στρατιώτης και θα είμαι ενεργή τόσο κατά την διάρκεια των εκλογών όσο και μετά από αυτές στο Κόμμα μου, αλλά και παραμένω ενεργός πολίτης, όπως υπήρξα όλη τη ζωή μου.

Μιας και αναφερθήκατε όμως στις εκλογές, επιτρέψτε μου μία κουβέντα ακόμα, απευθυνόμενη στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και στον καθένα που μας διαβάζει προσωπικά. Σας καλώ να καταλάβετε τη δύναμη και τη δυναμική που έχει η κοινότητα. Δεν είναι ένα δέκα τις εκατό όπως λένε οι στατιστικές. Είναι πολλοί ακόμα σύμμαχοι, φίλοι και συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, είναι ο κάθε προοδευτικός πολίτης που θεωρεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δική του υπόθεση, ακόμα και αν δεν αφορά κάποια από τις ταυτότητές του άμεσα. Χρησιμοποιήστε τη δύναμή σας όχι για να απαιτήσετε ή να παρακαλέσετε για αλλαγές, αλλά για να κάνετε τις αλλαγές. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι στρατηγικός στόχος τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ήταν επιλογή συνειδητή η συμμετοχή ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Γραικός, η Κουρουπού, ο Λιερός, το Τζέισον Αντιγόνη, ο Ζαρίφης, ο Σκούφας και βέβαια η Στέλλα Μπελιά, που θα είναι και υποψήφια βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Πειραιά στις εκλογές του Ιούλη, και την οποία αγαπώ πολύ. Όμως το θέμα δεν είναι αν αυτά τα παιδιά είναι φίλοι μας ή όχι. Το θέμα είναι αυτό που εκπροσωπούν. 

Ζούμε σε έναν κόσμο που απαιτεί αλλαγές. Και αυτές τις αλλαγές μόνο εμείς μπορούμε να τις κάνουμε, γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!