Υπόθεση Γιακουμάκη: Όταν ο φονικός εκφοβισμός κοστίζει μόλις 5 ευρώ την ημέρα

29/06/2019

Με ποινές φυλάκισης 36 μηνών και κοινωφελή εργασία καταδικάσθηκαν οι οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους στην πολύκροτη δίκη για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Συγκεκριμένα, οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες οι οποίοι ήταν ανήλικοι, καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, που πιθανότατα θα εκτίσουν σε δομή της Κρήτης. Για τους υπόλοιπους 5 καταδικασθέντες η συνολική ποινή που επιβλήθηκε είναι φυλάκιση 36 μηνών. Η ποινή των 36 μηνών μετετράπη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Ποινές light χαρακτήρα, αφού δε φαίνεται να αντιπροσωπεύουν την επικινδυνότητα των 23 περιστατικών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Ιανουάριο.

Να θυμίσουμε ότι τα 23 περιστατικά κακοποίησης με βάρος του 20χρονου Γιακουµάκη σηµειώθηκαν τόσο εντός, όσο και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2015. Κάποια εξ αυτών είναι πολύ χαρακτηριστικά της κατάστασης που υπέμενε ο Γιακουμάκης:

«Μετά τα µεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδροµο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούµενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασµα το οποίο πέρασε στον λαιµό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω τον µετέφερε σε δωµάτιο και µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου.» 

23 περιστατικά κακοποίησης αποκαλύπτει το κατηγορητήριο στην υπόθεση Γιακουµάκη

Οι “μη τετελεσμένες και ήσσονος σημασίας πράξεις” που στέρησαν τη ζωή του Βαγγέλη

Φαίνεται πως το δικαστήριο έκρινε ως μη τετελεσμένες τις πράξεις που είχαν συνταχτεί στην δικογραφία και είχαν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βσιλική Κανλίδου, συνήγορος του ενός εκ των κατηγορούμενων. «Πράξεις όπως το κρέμασμα από το παράθυρο, το πέσιμο στις σκάλες ή την τζαμαρία, είναι πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν ποτέ, γι΄ αυτο και κρίθηκαν αθώοι, οι κατηγορούμενοι». Σύμφωνα με την κ. Κανλίδου «στα συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο συντάχτηκε από φήμες, οι φήμες αποδείχτηκε ότι είναι φήμες και γι΄ αυτό η πρόεδρος, στην απόφαση της είναι κατηγορηματική».

Στην ίδια λογική και η Ιωάννα Τσιρίκα, συνήγορος του ενός εκ των κατηγορούμενων που δήλωσε μάλιστα “πως το Δικαστήριο επέβαλε αυστηρή ποινή, χωρίς επιείκεια, για ήσσονος σημασίας πράξεις, υπό το βάρος της δημοσιότητας”.

Και όλα αυτά ενώ τους τελευταίους μήνες πληροφορούμασταν για βίντεο-ντουκουμέντα, και για μάρτυρες που επιβεβαίωναν το μπούλινγκ του που έτρωγε ο Γιακουμάκης.

Οι κατηγορούμενοι μάλιστα πρόκειται να αναζητήσουν την αθώωσή τους στο Εφετείο. «Όλοι οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση. Εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Έχουν την απόλυτη βεβαιότητα ότι σε δεύτερο βαθμό θα αποδειχθεί η αθωότητά τους», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Μπιστιόλης.

Την ποινή του δικαστηρίου σχολίασε όμως και ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανέφερε:  “Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής πλέον με τον κώδικα που θα ισχύει από την Δευτέρα τα τρία έτη είναι η οροφή.”

Τις -καθόλου αυστηρές- ποινές σχολίασαν και οι χρήστες των social media. 

“Η ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη κοστολογηθηκε 5,400 ευρώ.”

“36 μήνες με αναστολή και 150 ώρες κοινωνικής εργασίας για τους δολοφόνους του Γιακουμακη. Σε λίγο θα τους κόψουν και τα παγωτά και θα τους πουν πήγαινε λίγο στο δωμάτιό σου να σκεφτείς τι έκανες.”

“Αυτή είναι, λοιπόν, σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη η «τιμωρία» όταν το παιδί σου τρώει ξύλο, χλευάζεται και τελικά οδηγείται στην αυτοκτονία…”

“8 ένοχοι, 36 μήνες οι 5, 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας οι 3- ήταν ανήλικοι βλέπεις τότε που βασάνιζαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Κι ένας νεκρός δικός μας, φίλος και αδελφός μας.”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!