Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για στήριξη των Pride στην Τουρκία

28/06/2019
από

Μια μεγάλη πολύχρωμη παρέλαση σ’ έναν πολυσύχναστο δρόμο. Αυτό θέλουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Όμως, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσαν και πάλι το Pride, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Αυτές οι παράνομες απαγορεύσεις δεν είναι οι πρώτες του είδους τους στην Τουρκία.

Το 2014 ήταν η τελευταία χρονιά που έγινε Pride στην Κωνσταντινούπολη με πάνω από 90.000 κόσμου, σε μία ζωντανή, συμπεριληπτική και ειρηνική πορεία. Η γενική απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Άγκυρα ακυρώθηκε, μόνο μετά από απόφαση δικαστηρίου, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έκδοσή της.

Το Pride που οργανώθηκε από ομάδα φοιτητριών/τών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα στις 10 Μαΐου 2019 διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία.

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για απαγόρευση φοιτητικού Pride στην Άγκυρα

Στις 27 Ιουνίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε γενική απαγόρευση για 20 ημέρες σε όλους τους εορτασμούς υπερηφάνειας στην πόλη με αβάσιμους λόγους. Τέλος, η αστυνομία δεν άφησε να γίνει το Pride της Σμύρνης στις 22 Ιουνίου, λόγω της απαγόρευσης που ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου, κι επιπλέον 20 άτομα οδηγήθηκαν σε φυλάκιση, επειδή απλά ήθελαν να γιορτάσουν το Pride ειρηνικά.

Δυστυχώς, πολλές φορές, οι αρχές στην Τουρκία καταπατούν αυθαίρετα τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τους νόμους της χώρας, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι προγραμματισμένες πορείες υπερηφάνειας σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται και να προστατεύονται. Είναι καιρός οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Τουρκία και οι σύμμαχοί τους να ξεκινήσουν ξανά τον εορτασμό των Pride. Και χρειάζονται τώρα την υποστήριξή μας περισσότερο από ποτέ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών οφείλει να διασφαλίσει ότι οι πορείες υπερηφάνειας σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας θα πραγματοποιούνται με ασφάλεια και θα προστατεύουν το δικαίωμα ειρηνικής συνεύρεσης, χωρίς διακρίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση για αλληλεγγύη στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Τουρκίας:

Στείλτε μήνυμα με email στον υπουργό Süleyman Soylu ζητώντας του να γίνονται Pride σε όλες τις πόλεις με ασφάλεια και χωρίς κανένα παράνομο περιορισμό ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
www.amnesty.org




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!