Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για απαγόρευση φοιτητικού Pride στην Άγκυρα

09/05/2019
από
ISTANBUL, TURKEY - JULY 01: LGBT supporters dance and sing in the street on July 1, 2018 in Istanbul, Turkey. For the fourth year the 2018 LGBT Pride March was banned by authorities, organizers defied the order and marched through Istanbul's streets before being met and dispersed by police units and police K9 dog units. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μία ανακοίνωση, με την οποία κάνει έκκληση για να επιτραπεί το Pride φοιτητριών/τών, που πραγματοποιείται σε Πανεπιστημιούπολη στην Άγκυρα.

Το φοιτητικό Pride είχε προγραμματιστεί γι’ αυτήν την Παρασκευή (10 Μαΐου), όμως, απαγορεύτηκε από το τμήμα διδασκόντων του Middle East Technical University (METU).

Από το 2017 πολλές εκδηλώσεις της LGBTQI+ κοινότητας απαγορεύονταν με αιτιολογίες γύρω από τη «δημόσια ασφάλεια», «τη διαφύλαξη της γενικής υγείας και ηθικής» και «τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων» .

Άγκυρα, Τουρκία, 1η Ιουλίου, Photo Chris McGrath/Getty Images

Όμως, τα νέα γι’ αυτήν την απαγόρευση, έρχονται παρά την γενική άρση των παραπάνω απαγορεύσεων των εκδηλώσεων του Pride στην Άγκυρα, που έγινε τον περασμένο μήνα (Απρίλιο).

Ο Φώτης Φιλίππου, διευθυντής της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε τα εξής:

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι φοιτήτριες/τές του Πανεπιστημίου παρελαύνουν μέσα στην πανεπιστημιούπολη για να γιορτάσουν το Pride και να ζητήσουν την ισότητα και την αξιοπρέπεια των ΛΟΑΤ ατόμων. Είναι η γιορτή της αγάπης, η οποία στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλα τα άτομα, που αγωνίζονται για την υποστήριξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά και πέρα ​​από αυτήν. Αντί να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις υπερηφάνειας, το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να τις στηρίζει και να προστατεύει γενικά τέτοιες πορείες και να μάχεται την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Η πρυτανεία πρέπει να αντιστρέψει την απόφασή της και να τις επιτρέψει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές, χωρίς φόβο, εκφοβισμού ή βία.” 

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών τον Μάρτιο, σε επίσημη αίτηση παροχής πληροφοριών, από τον δικηγόρο της KAOS-GL, οργανισμού δικαιωμάτων της LGBT+ κοινότητας, δεν υπάρχει γενική απαγόρευση των LGBT+ εκδηλώσεων στην Άγκυρα, ενώ κάθε αίτηση αξιολογείται ξεχωριστά.




Δες και αυτό!