Το 8ο Thessaloniki Pride έγραψε ιστορία με περισσότερες από 16.000 συμμετοχές

25/06/2019
από

Το βράδυ του Σαββάτου, Ιουνίου 2019, έπεσε η αυλαία του 8ου Thessaloniki Pride με την καθιερωμένη συναυλία κάτω από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο. Με τη συναυλία οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες καλωσόρισαν το λάβαρο του EuroPride, που είχε παραλάβει αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής και του δήμου την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, καθώς η Θεσσαλονίκη έχει κερδίσει τον τίτλο για το EuroPride 2020, ώστε να φιλοξενήσει το κεντρικό Pride της ευρωπαϊκής ηπείρου την επόμενη χρονιά.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη παρέλαση στην οποία η συμμετοχή ξεπέρασε τις 16.000 παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Η αθρόα συμμετοχή έστειλε το μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει αμετάκλητα ανάμεσα στις ανοιχτές, πλουραλιστικές και σύγχρονες πόλεις. Ο ενθουσιασμός ήταν κυρίαρχος στην ατμόσφαιρα, όπως και η έντονη παρουσία της νεολαίας και των ετεροφυλόφιλων, που έδειξε για ακόμα μια φορά ότι η ισότητα και η αποδοχή είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

H πολύχρωμη πορεία του 8ου Thessaloniki Pride σε εικόνες

Το 8ο Thessaloniki Pride με σύνθημα “Γράφουμε Ιστορία” διήρκεσε 5 μέρες (18-22 Ιουνίου) και είχε επετειακή θεματολογία, με αφορμή την 50ή επέτειο από την εξέγερση του Stonewall στη Νέα Υόρκη, που σηματοδότησε την έναρξη του LGBTI κινήματος. Οι εκδηλώσεις του πενθήμερου, οι περισσότερες από τις οποίες ανέδειξαν την ιστορία του ελληνικού και διεθνούς LGBTI κινήματος, περιλάμβαναν υπαίθρια πάρτι, καλλιτεχνικές δράσεις, προβολές, συζητήσεις, θεματικούς περιπάτους, ενημερώσεις και φυσικά τη μεγάλη παρέλαση και τη συναυλία που ακολούθησε στο Λευκό Πύργο.

Χαρακτηριστική εξέλιξη αποτέλεσε η ακύρωση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής αντίπραξης, που είχε σχεδιαστεί στην πλατεία Αριστοτέλους, λόγω φόβου για την ασφάλειά της, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση των διοργανωτών της. Η εξέλιξη αυτή αντιστρέφει τη δημόσια συζήτηση στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα: το ζητούμενο πια δεν είναι η ασφάλεια του Pride, αλλά των αρνητών του, οι οποίοι έχουν επίσης δικαίωμα σ’ αυτήν. Υπενθυμίζεται ότι το LGBTI κίνημα και συγκεκριμένα το Thessaloniki Pride ουδεμία σχέση έχει με ομάδες και άτομα που χρησιμοποιούν ή στηρίζουν τη χρήση βίας ή την απειλή της, καθώς σε μια δημοκρατική κοινωνία κανένας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής.

«Η εχθρότητα της κοινωνίας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει πάρα πολύ βαθιές ρίζες. Ωστόσο, πρέπει να αποδεχτούμε και να συμβιώσουμε με αυτή την ιδιαιτερότητα και πεποίθησή μου είναι ότι χρόνο με τον χρόνο, η αποδοχή θα διευρύνεται. Φέτος, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι υποστηρικτές», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Πράγματι ενόψει και του EuroPride 2020 της Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από περισσότερους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του επόμενου φεστιβάλ υπερηφάνειας, ώστε να συμμετέχει όλη η πόλη στη μεγάλη γιορτή που δε θα είναι πια μόνο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.




Δες και αυτό!