Δικαστική δικαίωση οροθετικού για διάκριση σε κουρείο της Αυστραλίας

06/06/2019
από

Ένας άνδρας που ζει στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, που του αρνήθηκαν υπηρεσίες κουρέματος λόγω της οροθετικότητάς του στον ιό του HIV, κέρδισε τελικά τη δικαστική του υπόθεση.

Ο Nikko Briteramos πήγε στο King of Kuts, μπαρμπέρικο στο πάρκο Leimert, τον Οκτώβριο του 2017, όπου και του αρνήθηκαν την εξυπηρέτηση. Στο συγκεκριμένο κουρείο πήγαινε από πριν, όμως, αυτή τη φορά, ο κουρέας ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την κατάσταση του HIV του Briteramos και τελικά αρνήθηκαν να τον εξυπηρετήσουν.

Την Τρίτη (4 Ιουνίου), η Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια με απόφαση δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ του Briteramos. Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Briteramos είχε δικαίωμα να αποζημίωσης ύψους 75.000 δολαρίων, καθώς και την κάλυψη των αμοιβών των δικηγόρων ύψους 4.600 δολαρίων και των δικαστικών εξόδων, άλλα 574,60 δολάρια.

«Αυτή η απόφαση είναι η απόδειξη ότι αυτό που μου συνέβη σε αυτό το κουρείο και αυτό που συμβαίνει σε ανθρώπους που ζουν με τον ιό του HIV και που αντιμετωπίζουν διακρίσεις απλά προσπαθώντας να κάνουν τα βασικά πράγματα στη ζωή τους, όπως ο οδοντίατρος ή ένα κούρεμα, είναι απλά απαράδεκτο» , δήλωσε ο Briteramos.

Ο Anthony Pinggera, ο υπεύθυνος του Lambda Legal Law Fellow, ο οποίος διαχειρίστηκε και την υπόθεση, χαρακτήρισε την απόφαση «καταπληκτική επιβεβαίωση»  και «μια σαφή και ισχυρή επίκριση της εκ προθέσεως διάκρισης κατά των ατόμων που ζουν με τον ιό του HIV» .




Δες και αυτό!