Ο 16χρονος José Matías αυτοκτόνησε μετά από τρανσφοβικό bullying

29/05/2019
από

Ένα 16χρονο τρανς αγόρι αυτοκτόνησε μετά από τρανσφοβικό εκφοβισμό που υπέστη στο σχολείο του, αφήνοντας πίσω του μόνο ένα σύντομο σημείωμα.

Ο José Matías De la Fuente Guevara ζούσε στη βόρεια Χιλή, την πόλη Copiapó και ήταν μαθητής στο Λύκειο Sacred Heart. Πέθανε την Πέμπτη (23 Μαΐου). Η οικογένειά του έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα από το σημείωμα που άφησε πίσω του, πριν βάλει τέλος στη ζωή του, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από την τρανσφοβία στα σχολεία.

«Αυτό το Λύκειο από σκατά, κι όλα αυτά, τα κορίτσια και τα αγόρια εκεί, σε γενικές γραμμές με κατέστρεψαν, είμαι απλώς μία Culiao (σοδομισμένη) αδελφή» , έγραφε το γράμμα του.

Η μητέρα του José, Marcela, δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει την κοινωνική φυλομετάβαση στα 13 του. Η ίδια είχε κάνει προσπάθειες να ξεκινήσει μια ομάδα στο WhatsApp με άλλους γονείς, αλλά εγκατέλειψαν την ομάδα μετά το θάνατο του José.

“Στην τελευταία συζήτηση που είχα μαζί του μου είπε «αλλάξτε με σχολείο» . Δεν κατάλαβα ότι το σχολείο θα τιμωρούσε ένα αγόρι επειδή ήταν διαφορετικό» .

Κατηγόρησε τους δασκάλους και τον σχολικό επιθεωρητή, ότι αντιμετώπιζαν άσχημα τον José, εξευτελίζοντας τον, μετά την ανακάλυψη της ταυτότητας φύλου του:

«Ο γιος μου πάντοτε αισθανόταν περιθωριοποιημένος… πέρασε πολλές ώρες εκτιθέμενος σε περίεργα βλέμματα, σχόλια και πειράγματα» .

«Ως μαμά μπορώ να πω ότι δε θέλω να ξαναπάω σ΄αυτό το σχολείο πια, θέλω να κηλιδωθούν με το αίμα του γιου μου» .

Η εθνική ομάδα για τα LGBTI δικαιώματα, Movilh, επέκρινε το σχολείο και τον υπουργό Παιδείας. Περιέγραψε την απάντησή τους στην αυτοκτονία του José ως ανεπαρκής και κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέπει στα σχολεία να αγνοούν την ταυτότητα φύλου μία μαθήτριας/ενός μαθητή, εάν οι γονείς τους έδιναν το οκ να το πράξουν.

«Ζητήσαμε την παρέμβαση του Συνηγόρου των Παιδιών του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Βουλής των Αντιπροσώπων, διότι το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να εγγυάται τα δικαιώματα των τρανς παιδιών, τα παραβιάζει ανοιχτά» , δήλωσε ο επικεφαλής της Movilh, Ramon Gomez.

Αν χρειάζεσαι ψυχολογική στήριξη κάλεσε στην ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, ή στην 24ωρη Γραμμή για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας 1018.

Λίγα λόγια για τη σημερινή μέρα από το 11528




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!