Οι συζητήσεις για την έκτρωση αφήνουν απ΄έξω τους τρανς άνδρες

22/05/2019

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Laverne Cox προέτρεψε τον κόσμο να χρησιμοποιεί μια πιο συμπεριληπτική γλώσσα στις συζητήσεις, σχετικά με την έκτρωση.

Η δήλωση αυτή έγινε στα πλαίσια μιας ομιλίας της Cox στην Καλιφόρνια, το προηγούμενο Σάββατο και με αφορμή ένα retweet που έκανε η ίδια σημειώνοντας:

“Γυναικείο σώμα, δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει. Τέλος της ιστορίας”. Το tweet έγινε μετά την απόφαση στην Αλαμπάμα να απαγορεύσει τις εκτρώσεις.

25 cis λευκοί ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν την απαγόρευση της άμβλωσης στην Αλαμπάμα

Ένας όμως χρήστης στο Twitter, σχολίασε στην ηθοποιό: “Laverne, σκοπεύεις να διαγράψεις τη μάχη των τρανς αδερφών μας μ΄αυτό το tweet; Σε θαυμάζω αρκετά για να μην στο επισημάνω αυτό. Οι τρανς άνθρωποι όλων των ταυτοτήτων καταπιέζονται από τις πραγματικότητες και τη γλώσσα αυτού του αγώνα. Πρέπει να είμαστε μαζί…”

Κατά την έναρξη της ομιλίας της, η Cox ανέφερε ότι η πρώτη της αντίδραση του στο tweet ήταν αμυντική.

“Είπα στον εαυτό μου: ‘Μπορούμε να έχουμε μια στιγμή, που να το κρατήσουμε αυτό απλό; Υπάρχουν τόσα πολλά που συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή και είναι τόσο περίπλοκα’».

Η Cox δήλωσε ότι πίστευε πραγματικά ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα για τις γυναίκες και ότι δεν χρειαζόταν να γίνει πιο «περίπλοκο».

“Μπορούμε να έχουμε μια στιγμή για τις γυναίκες; Για να είναι οι γυναίκες αλληλέγγυες μεταξύ τους; Μπορώ να είμαι απλώς αλληλέγγυα με τις αδελφές μου σε αυτό το θέμα; Πρέπει να μιλήσουμε για όλες τις περίπλοκες αποχρώσεις του θέματος;», είπε.

Στη συνέχεια όμως δήλωσε πως άρχιζε να επεξεργάζεται το θέμα και να σκέφτεται τις περιπτώσεις των τρανς ανδρών.

“Τι θα συνέβαινε αν ήμουν ένας τρανς άνδρας και για κάποιο λόγο έμενα έγκυος, χωρίς να το θέλω; Αν ήμουν αυτός ο τρανς άνδρας, θα ήθελα πραγματικά μια γλώσσα που να ενσωματώνει και να συμπεριλαμβάνει και τη δική μου εμπειρία”.

«Όταν χρησιμοποιούμε μια γλώσσα που αποκλείει ομάδες ανθρώπων σε συγκεκριμένα ζητήματα, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία τους», είπε.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!