Κεντρική υπόθεση για τη Διεθνή Αμνηστία παγκοσμίως η εκστρατεία για τον Ζακ

17/05/2019

Εκστρατεία για τον Ζακ: Κεντρική υπόθεση για τη Διεθνή Αμνηστία παγκοσμίως, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας & Τρανσφοβίας του Pride και της 50ης επετείου του Stonewall

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου στο κέντρο της Αθήνας, πέρσι στις 21 Σεπτεμβρίου, το Ελληνικό Τμήμα κινητοποιήθηκε άμεσα: εκδώσαμε ανακοίνωση, ήρθαμε σε επαφή με τις δικηγόρους, διερευνήσαμε την υπόθεση σε συνεργασία με τις ερευνήτριες του οργανισμού, και ξεκινήσαμε την ελληνική εκστρατεία. Φυσικά, βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε διαρκή επαφή και συνεργασία τόσο με την οικογένεια του Ζακ, όσο και με την πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie. Λίγο μετά, η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να μετατρέψει την εκστρατεία αυτή σε παγκόσμια, συγκροτώντας έναν αναλυτικό φάκελο και ενημερώνοντας όλα τα τμήματα του οργανισμού.

Ήδη, πολλά τμήματα σε όλον τον κόσμο διεξάγουν την εκστρατεία, ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του Ζακ και καλώντας τους πολίτες των χωρών τους να κινητοποιηθούν. Από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά, αλλά και στην Ευρώπη, Τμήματα όπως αυτά της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, καθώς και οι ακτιβιστικές ομάδες της Γερμανίας, έχουν ήδη ανοίξει τις εκστρατείες στις χώρες τους, διοργανώνοντας δράσεις και καλώντας στην υπογραφή της έκκλησης προς τα ελληνικά Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Επιπλέον, η έκκληση διακινείται επανειλημμένα από τα κεντρικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώτη ανατροφοδότηση που έχουμε ξεπερνάει τις προσδοκίες: η απήχηση της υπόθεσης και της εκστρατείας είναι πολύ μεγάλη, σαφώς μεγαλύτερη από άλλες, συμβάλλοντας στην πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης.

Η ποινική διερεύνηση για την επίθεση στον Ζακ μόλις ολοκληρώθηκε, με πολλούς/ες να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για ουσιαστικές ανεπάρκειες σε αυτήν, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα. Πράγματι, η Διεθνής Αμνηστία με προηγούμενες έρευνες της, έχει πιστοποιήσει τις συστημικές αυτές αποτυχίες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αρμόδιες αρχές, αλλά και την κοινωνία.

Έτσι, η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ορατότητα στην υπόθεση διεθνώς. Ως πρώτο βήμα, η υπόθεση του Ζακ αποτελεί την κεντρική υπόθεση που αναδεικνύουν τα τμήματα της Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο σήμερα 17 Μαϊου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, με το υλικό που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα.

Επιπλέον, η εκστρατεία για τον Ζακ θα αποτελέσει την μία από τις δύο υποθέσεις παγκοσμίως, που θα τρέξει η Διεθνής Αμνηστία στο πλαίσιο των εορτασμών του Pride. H δεύτερη θα είναι αυτή για την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία της Marielle Franco, μιας εμβληματικής γυναίκας: μαύρη, bisexual, φεμινίστρια, από τις φαβέλες, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην πολιτική δράση και τον ακτιβισμό, και δολοφονήθηκε από επαγγελματίες και με κρατική εμπλοκή. Η ένταξη των δύο αυτών εκστρατειών στα πλαίσια του Pride, θα δώσει φωνή στις υποθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι θα διαδηλώνουν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, για κοινωνίες δίκαιες, συμπεριληπτικές, ισότιμες και με αξιοπρέπεια. Για τον λόγο αυτό, έχει επίσης δημιουργηθεί ξεχωριστό υλικό, τόσο για online, όσο και κυρίως για τις offline δράσεις και τις ίδιες τις διαδηλώσεις (από αφίσες και banner, μέχρι αυτοκόλλητα, προσωρινά tattoo, κονκάρδες και στένσιλ κλπ. – δημοσιεύουμε σήμερα στο παρόν άρθρο, τμήμα αυτού του υλικού για πρώτη φορά). Πολλά ακόμα Τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν δηλώσει ότι θα αναδείξουν τις δύο υποθέσεις στα πλαίσια του Pride (ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να οργανώνουν τη σχετική δράση στην Ισπανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία κα.). Τέλος, τρίτος σταθμός θα είναι η ανάδειξη των δύο υποθέσεων στις κινητοποιήσεις για την επέτειο 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall, στις 28 Ιουνίου.

Η στάση, η δράση, η κινητοποίηση και συμβολή πρώτ’ απ’ όλα της οικογένειας του Ζακ, των δικηγόρων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και της πλατιάς πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie που δημιουργήθηκε, έχει υπάρξει καθοριστική για τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αρχική στοχευμένη προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων γύρω από την ταυτότητα και τη δράση του Ζακ, που ήθελε να τοποθετήσει τον θάνατό του στα ξεχασμένα συρτάρια της ιστορίας, δίπλα σε τόσες ακόμα δολοφονίες που δεν μαθαίνονται και δεν δικαιώνονται ποτέ. Η πλατιά κινητοποίηση, η συντονισμένη δράση, η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών και η παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό – συχνά υποκαθιστώντας την τυπική δουλειά συλλογής στοιχείων που θα έπρεπε να διεξάγεται από τις αρχές. Η Διεθνής Αμνηστία ενώνει τη φωνή της και τις δυνάμεις της με το κίνημα αλληλεγγύης, και επιδιώκει να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του.

Μπορείτε να δείτε και να υπογράψετε την ελληνική έκκληση για τον Ζακ εδώ, και εδώ είναι η αγγλική, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας.

#Justice4ZakZackie

Της Ειρήνης Γαϊτάνου, Υπεύθυνης Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!