Πολλά είναι τα μέσα που μπήκαν στη διαδικασία να προβάλλουν κάποια από τα (πιο) τοξικά σχόλια που έγιναν με αφορμή την προβολή των gay φιλιών της Eurovision από την ΕΡΤ.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αρκετά συχνά συσχέτιζαν τα ομοφοβικά αυτά σχόλια με την (πιθανή) straight ταυτότητα των εκφραστών τους, λες και ένα straight άτομο είναι εξ ορισμού ομοφοβικό.

“Τα gay φιλιά της Eurovision ενόχλησαν τους straight”, σημειώνει ο τίτλος ενός δημοσιεύματος.

Πέρα από την αφέλεια που κρύβεται πίσω από αυτόν τον συσχετισμό, υπάρχει και μια λανθασμένη νοηματική σύνδεση που θέτει την gay ταυτότητα απέναντι από την straight και που αν το καλοσκεφτείς καταλήγει να λειτουργεί ως δικαιολογία της όποιας ομοφοβίας.

Πότε θα καταλάβουμε ότι καμία σεξουαλική ταυτότητα δε βρίσκεται απέναντι από κάποια άλλη (αντιθέτως είναι δίπλα συμπληρώνοντας το σεξουαλικό φάσμα) και ότι κανένα τοξικό σχόλιο δεν έχεις ως αφετηρία την όποια μας ταυτότητα, αλλά την φοβία (εσωτερικευμένη ή μη) και τα στερεότυπα γύρω απ΄αυτήν που σχολιάζουμε.

Κοινώς, τα gay φιλιά της Eurovision δεν ενόχλησαν τους straight αλλά τους ομοφοβικούς τηλεθεατές.

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνώ πλήρως με το άρθρο, όχι όμως με το ξεδιάντροπο clickbait το οποίο με οδήγησε σε αυτό. Η ειδοποίηση που έλαβα έκανε λόγο για την “απάντηση του καπουτζίδη” στους ομοφοβικούς θεατές. Δεν βλέπω αναφορά στον Καπουτζίδη ούτε στον τίτλο οπότε…

Comments are closed.