Στάσιμη η κατάσταση των LGBT+ δικαιωμάτων στην Ευρώπη

13/05/2019

Τη 10η έκδοση του rainbow europe map, του χάρτη που αποτυπώνει το που βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με LGBTΙ δικαιώματα, δημοσιοποίησε η ILGA-Europe

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο χάρτης αποτυπώνει μια στασιμότητα και σε πολλές χώρες ακόμη και υποτροπή σε επίπεδο νομοθεσίας για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 14η θέση ανάμεσα σε 49 χώρες.

Η κατάταξη βασίζεται σε μια σειρά κριτηρίων που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τα εγκλήματα μίσους, την αναγνώριση των τρανς, ίντερσεξ ατόμων, κλπ.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Μάλτα (90%) εμφανίζεται στην κορυφή της κατάταξης των χωρών Rainbow Europe. Το Βέλγιο κατέκτησε τη δεύτερη θέση για δεύτερη φορά με 73%. Το Λουξεμβούργο κατέχει πλέον την τρίτη θέση (70%) – πρόκειται για αύξηση δεκαεπτά θέσεων (20η θέση τον Μάιο του 2018), η οποία τροφοδοτείται κυρίως από τον καλά τροποποιημένο νομικό νόμο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου με βάση την αυτοδιάθεση και ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης. Οι τρεις χώρες στο άλλο άκρο της κλίμακας της Rainbow Europe είναι το Αζερμπαϊτζάν (3%), η Τουρκία (5%) και η Αρμενία (7%) συμπληρώνοντας τον κατάλογο 49 χωρών. Η θέση της Τουρκίας μειώνεται σταδιακά από το 2015.

Top 3

Bottom 3

  1. Μάλτα 90%
  1. Αρμενία 7%
  1. Βέλγιο 73%
  1. Τουρκία 5%
  1. Λουξεμβούργο 70%
  1. Αζερμπαϊτζάν 3%

H περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται (όπως και πέρσι) στην 14η θέση, με ποσοστό 49%.

Στη συνοδευτική αναφορά για την κατάσταση των LGBT+ δικαιωμάτων στη χώρα αποτυπώνεται – μεταξύ άλλων – η νομοθεσία για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, η δίκη του Αμβρόσιου, η αυτοκτονία του 14χρονου στην Αργυρόπουλη και η υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Διαβάστε επίσης

https://avmag.gr/103021/103021/

Ευρώπη 2018: Οι καλύτερες & οι χειρότερες χώρες για τα LGBTΙ άτομα

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!